Jeśli spróbujesz swoich sił w robieniu domowych przetworów, musisz zadbać o odpowiednią sterylizację słoików i słoiczków.
Jesień i zima to idealne pory roku na przygotowanie przetworów i dżemów, które następnie będą wykorzystywane przez cały okres zimowy. Tak naprawdę istnieje mnóstwo sezonowych owoców i warzyw, które doskonale nadają się na przetwory.
Przygotowanie przetworów nie jest trudne, jednak dla bezpieczeństwa wszystkich, którzy będą spożywać ten przysmak, ważne jest wykonanie zasadniczego kroku wstępnego: wysterylizowanie słoików i słoików.
Jak sterylizować słoiki i słoiki z domowymi przetworami
Sterylizacja słoików i słoików z domowymi produktami (lub sosami, sosami czy dżemami) jest ważna, ponieważ nie tylko pozwala najlepiej zabezpieczyć przetwory, ale także pozwala uniknąć skażenia bakteryjnego w miarę upływu czasu.
Przygotowując domowe przetwory z pewnością należy zwrócić uwagę na to, aby wybrać odpowiednie słoiki: muszą być wykonane ze szkła i można w nich używać zarówno nowych, jak i tych pochodzących z recyklingu. Rozmiar zależy od rodzaju preparatu, jaki będą zawierać.
Sterylizacja szklanych słoików to podstawowy proces przygotowania dżemów i konfitur. Proces ten zapewnia eliminację mikroorganizmów obecnych zarówno w użytych składnikach, jak i w powietrzu, które w przypadku braku sterylizacji i próżni pozostałyby wewnątrz słoika.
Sterylizacja szklanych słoików pozwala uniknąć skażenia preparatów, co mogłoby stanowić poważny problem zdrowotny. Istnieją trzy proste i szybkie metody sterylizacji słoików oraz słoików, które posłużą do przygotowania przetworów w domu:
- Słoiki i słoiki podgrzewaj w temperaturze 100° przez 5 minut w piekarniku, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Połóż szmatkę na dnie dużej patelni, a na niej słoiki i słoiki. Napełnij wodą i doprowadź do zabarwienia na 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia do góry nogami na czystym ręczniku.
- Napełnij słoiki niewielką ilością wody i włóż je do kuchenki mikrofalowej ustawionej na maksymalną moc na 1-2 minuty. Na koniec pozwól im ostygnąć do góry nogami.
Po wysterylizacji jedną z tych metod słoiki i słoiki należy dokładnie wysuszyć, a następnie napełnić tym, co chcesz. Jeśli są to konfitury, należy je następnie wysterylizować po raz drugi, po prostu gotując je z pokrywką w garnku z wrzącą wodą przez około 40 minut.
W ten sposób powstaje próżnia, a wszystko w środku pozostaje chronione i dobrze zakonserwowane przez co najmniej rok.