Niektóre papryczki chili mogą być zbyt ostre. Istnieją sposoby na złagodzenie ich intensywnego smaku.
Papryczka chili jest w stanie nadać intensywny smak każdemu daniu. Są ludzie, którzy po prostu nie mogą się bez tego obejść. Ponadto jest cennym źródłem zdrowia, ponieważ chroni tętnice, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zawiera duże dawki przeciwutleniaczy. Nie każdemu jednak podoba się jego smak.
Brak nawyku może sprawić, że ta funkcja będzie naprawdę denerwująca. Na szczęście wszelkie błędy kulinarne można naprawić. Jest na to kilka dobrych metod aby danie było mniej ostre. Wystarczy zastosować je w praktyce, aby uzyskać zaskakujący efekt.
Zmniejszanie pikantności potraw: jak przeciwdziałać smakowi papryczki chili
Niektóre dania dzięki niewielkiej ilości papryczki chili nabierają zupełnie nowego smaku. Jest wiele osób, które uwielbiają używać tej przyprawy w kuchni. Czasami jednak mamy tendencję do przesadzania. Bardziej wrażliwi goście i dzieci mogą nie być w stanie zjeść całego dania. W rzeczywistości nie wszystkie kubki smakowe są w stanie tolerować ostry smak.
Szkoda byłoby wyrzucić cały przepis. Na szczęście są na to sposoby uczynić go mniej intensywnym . W zależności od ugotowanego dania musisz wybrać najbardziej odpowiednie. Dodatek niektórych składników może mieć znaczenie. Niektóre zabiegi mogą również rozwiązać problem. Oczywiście należy wziąć pod uwagę wszystkie istotne czynniki.
Oto, co należy zrobić:
- Dodaj dodatek z ziemniaków, ryżu lub chleba. Te pokarmy zapobiegają wpływowi papryczek chili na kubki smakowe. Równoważą smak, czyniąc danie znacznie przyjemniejszym;
- Depozyt szklanka oleju w danej zupie lub gulaszu. Po doprowadzeniu do wrzenia można go wyjąć za pomocą łyżki. Olej wypłynie na powierzchnię, wiążąc się z cząsteczkami papryczki chili;
- Dodaj do potrawy masło orzechowe, orzechy nerkowca, orzechy ziemne lub migdały. Jego obecność wygaśnie intensywny smak papryczki chili. Najpierw jednak musimy się upewnić, że żadna z obecnych osób nie cierpi na alergię na którykolwiek z tych pokarmów;
- Dodaj do potrawy trochę produktów mlecznych. Jogurt i śmietana są idealne. Są tacy, którzy również wybierają kefir lub maślankę. Bardziej nieustraszeni mogą też użyć mleka, ale tylko wtedy, gdy danie nie jest kwaśne. Kapsaicyna zawarta w papryczce chili nie będzie wiązać się z kubkami smakowymi, ale z produktami mlecznymi. Uwalniane ciepło drastycznie spadnie;