Jak wykorzystać folię w kuchni? Jest to wątpliwość, która niepokoi wiele osób w związku z przygotowaniem i konserwacją żywności. Odpowiedź jest zaskakująca.
Folia aluminiowa jest niezwykle przydatna w kuchni. Gdybyśmy nie mieli go do dyspozycji, niewiele rzeczy mogłoby odnieść taki sukces. Za każdym razem, gdy włączamy piekarnik, aluminiowa podpórka jest praktycznie niezbędna, aby zapewnić optymalne gotowanie, a także chronić spód naszego urządzenia. W rzeczywistości folia pełni również funkcję osłony podstawy, chroniąc ją przed możliwym gromadzeniem się i osadzaniem resztek jedzenia, ułatwiając w ten sposób czyszczenie, gdy piekarnik jest wyłączony.
A potem folia aluminiowa jest również przydatny do konserwowania niektórych produktów spożywczych. Ta ostatnia funkcja jest jednak funkcją, którą należy ograniczyć do bardzo krótkiego okresu: tak powlekaną żywność należy spożyć możliwie jak najszybciej, najlepiej zawsze w ciągu najbliższych 24 godzin. A to dlatego, że w pewnych warunkach może wystąpić w żywności zjawisko migracji, polegające na przedostawaniu się niektórych mikrocząstek z folii do żywności. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy żywność jest ugotowana lub szczególnie kwaśna. Najbardziej bezpośrednimi konsekwencjami są zmiany smaku i konsystencji, ale przede wszystkim konsekwencje dla zdrowia.
Folia cynowa – jaki jest właściwy kierunek?
Jednakże, stosując folię aluminiową z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, nie będzie żadnego niebezpieczeństwa. Pewne jest to, że nie zawsze prawidłowo korzystamy z tego akcesorium kuchennego (ale co można go również z łatwością zastosować w innych, bardzo różnych obszarachwyd.). Zaczynając od dokładnego kierunku, w którym mają mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Która jest ta właściwa, matowa czy ta bardziej błyszcząca?
Istnieje tendencja, aby błyszczącą część folii wystawiać na zewnątrz. Zamiast tego nieprzezroczysty służy do „dotykania” żywności. Czy jest to słuszne postępowanie, czy też błędne? Prawda jest taka, że istnieje trzecia odpowiedź, która przewyższa te dwa sposoby działania. Może to być dla nas bardzo przydatne podczas przygotowań w kuchni lub konserwowania żywności.
Jaki jest poziom ryzyka w przypadku folii aluminiowej
Prawda jest taka nie ma różnicy pomiędzy patyną matową i błyszczącą. To oznacza, że możemy nałożyć folię w piekarniku lub gdy owijamy nią żywność niezależnie od strony folii. Ale o czym toksyczność, o której wypowiadało się także Ministerstwo Zdrowiamusimy też uważać, aby mikrocząsteczki uwalniane przez aluminium nie przedostały się do żywności, którą następnie spożywamy.
Negatywne skutki potwierdzone niektórymi badaniami miały na celu określenie konsekwencji tego raportu może wystąpić ingerencja biologiczna. Co może szczególnie dotknąć kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby cierpiące na patologie, zwłaszcza nerki. W szczególności nie zaleca się używania folii aluminiowej do zamrażania żywności lub gdy jest ona jeszcze gorąca. Jednak problemy mogą pojawić się tylko wtedy, gdy ten nawyk powtarza się kilka razy dziennie.