Podobnie jak doskonałe zamówienie lodówki, japońska metoda uwalnia Cię od wszelkich problemów: prawdziwe zbawienie

Dzięki metodzie „made in Japan” będziemy mogli uporządkować naszą lodówkę. Oto zasady, których należy przestrzegać.

Miłość do porządku i czystości. Są to niewątpliwie dwie zalety japońskiego charakteru narodowego. Kraina Wschodzącego Słońca słynie ze zdolności organizacyjnych. To nie przypadek, że Marie Kondo jest Japonką, guru sprzątania domu, która stała się gwiazdą nawet w naszych szerokościach geograficznych dzięki swojej metodzie przywracania porządku w chaosie naszych domów.

Zaprowadzenie porządku wymaga metody, w tej dziedzinie nie da się nic improwizować. A co jest lepszego niż japońska metoda zamów lodówkę w naszym domu do perfekcjizapobiegając panowaniu w nim anarchii niezróżnicowanych nagromadzeń jedzenia i napojów, piętrzących się chaotycznie i bez precyzyjnej logiki?

Porządna i funkcjonalna lodówka to nie tylko kwestia estetyki. Ma to bardzo praktyczny aspekt, który można przełożyć na m.in ograniczenie marnowania żywności i w lepszym życiu codziennym dla wszystkich. Dzięki japońskiej metodzie będziemy w stanie zoptymalizować przestrzeń i wydłużyć okres przydatności do spożycia żywności. W ten sposób metoda japońska może uwolnić nas od problemów.

Lodówka uporządkowana do perfekcji metodą japońską

Metoda japońska skupia się przede wszystkim na inteligentnym zarządzaniu i organizacji wewnętrznych przestrzeni lodówki. Całość ma na celu ograniczenie marnowania żywności – przy okazji: jest też Japońska metoda na – zapobieganie zepsuciu się żywności przed spożyciem.

W praktyce chodzi o zarezerwować część lodówki na żywność, która wkrótce utraci ważność. Utwórz sekcję doraźnie w przypadku żywności, której data ważności dobiega końca, należy zapewnić specjalne miejsce, w którym można umieścić produkty przeznaczone do spożycia w krótkim okresie Pomoże Ci to nie zapomnieć o ich obecności w najbardziej ukrytych półkach lodówki, dzięki czemu okaże się sprzymierzeńcem w walce z marnowaniem żywności.

Sztuczka zwiększająca skuteczność tej techniki polega na tymużycie przezroczystej tacy lub kolorowych etykietdo stosowania odpowiednio do umieszczania lub oznaczania przeterminowanej żywności. Podstawowa idea metody japońskiej jest następująca: zapewniają większą widoczność żywności, która ma zostać skonsumowana w pierwszej kolejności.

Krótko mówiąc, jest to kwestia ustalenia porządku priorytetów. Dobrym zwyczajem w tym sensie, jak zawsze mówią z Japonii, jest to regularnie sprawdzaj daty ważności. Optymalnie też by było oddzielaj żywność świeżą od żywności pakowanej. Z tego punktu widzenia, jak wspomniano, podstawą są przezroczyste pojemniki i kolorowe etykiety.

Przezroczyste pojemniki sprawiają, że żywność jest bardziej widoczna, co zmniejsza prawdopodobieństwo jej zapomnienia. Z kolei kolorowe etykiety pomagają szybko zidentyfikować żywność i jej datę ważności (pomagają nam też nie pomylić tej ostatniej z informacją „najlepiej spożyć przed”). Nie zapominajmy, aby jak najlepiej chronić żywność, aby .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *