Najbardziej liberalne podejście do odchudzania, które jednocześnie przyczynia się do poprawy zdrowia! Tak w skrócie można opisać dietę F-Factor, która doprowadzi Cię do skutecznej utraty wagi. Bez głodzenia się, rezygnacji z ulubionych potraw, a nawet konieczności wykonywania forsownych ćwiczeń. Jak to działa?
F = włókno
Nie tak dawno temu ta zasada żywieniowa wywołała wielkie poruszenie za granicą. W 2006 roku dietetyk Tanya Zuckerbrot opublikowała książkę zatytułowaną The F Factor: Odkryj sekret trwałej szczupłości. „F” oznacza błonnik – od angielskiego błonnika – którego większości z nas brakuje w naszej diecie. Autor programu dietetycznego postanowił stworzyć plan, w którym będziesz mógł spożywać pełnowartościowe posiłki i przygotowywać pożywne posiłki zgodnie ze swoimi osobistymi potrzebami i przyzwyczajeniami.
Błonnik to niestrawny węglowodan występujący w najbardziej pożywnych produktach spożywczych, zwłaszcza warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i pełnych ziarnach. Ma wyjątkowe działanie sycące i jest niezbędny dla zdrowia jelit.
Może zainteresuje Cię:
Zdrowsze trawienie i niższy poziom cholesterolu
Tanya Zuckerbrot zauważyła w swojej praktyce, że stan pacjentów chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia poprawia się po przejściu na dietę bogatą w błonnik. Pomogło im to nie tylko kontrolować poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu, ale także schudnąć.
Ryzyko cukrzycy i chorób serca wzrasta proporcjonalnie do otyłości. Dzięki błonnikowi jej klientki mogły oprzeć się głodowi. Przyjmowali mniej kalorii dziennie, a efekt w postaci utraty wagi nie trwał długo. W ten sposób błonnik korzystnie wpływał na ich wagę i ogólny stan zdrowia.
Stosując dietę bogatą w błonnik zapobiegniesz wahaniom poziomu cukru we krwi i lepiej oprzesz się wszelkim pokusom. Błonnik nie tylko działa sycąco, ale także oczyszcza jelita z nagromadzonych toksyn, które mogłyby powodować problemy z opróżnianiem, a także częste bóle brzucha. Nie zapomnij o przestrzeganiu reżimu picia, co jest w tej diecie niezwykle ważne, jako profilaktyka przeciw zaparciom.
Ma trzy fazy
Chociaż sama dieta nie zabrania żadnego jedzenia. Należy jednak wziąć pod uwagę, że konieczne będą pewne ustępstwa, a raczej przejście na zdrowsze alternatywy. Składa się z trzech faz: W pierwszej fazie startowej osoba odchudzająca się powinna spożywać dziennie 35 g błonnika i nie więcej niż 35 g węglowodanów. Faza druga, kontynuacja utrzymuje ilość błonnika na poziomie 35 g, ale już teraz możesz sobie pozwolić na 75 g czystych węglowodanów. W ostatniej fazie konserwacji nadal spożywasz co najmniej 35 g błonnika, węglowodany mogą wzrosnąć do 125 g dziennie. Pozostaje w tej fazie aż do osiągnięcia pożądanej wagi.
Może zainteresuje Cię:
Które produkty spożywcze są najlepsze?
W przeciwieństwie do rygorystycznych detoksów i diet niskowęglowodanowych, dieta F-Factor działa poprzez stopniowe zwiększanie spożycia węglowodanów i uczy rozsądnego podejścia do jedzenia. Świadczy o tym również interesująca lista polecanych pokarmów z wyższą zawartością błonnika:
– Rośliny strączkowe wszystkich odmian – szczególnie fasola, ciecierzyca, soczewica
– Warzywa o większej zawartości błonnika – brokuły, kalafior, słodkie ziemniaki, buraki, dynia, warzywa liściaste, papryka, pomidory
– Owoce o większej zawartości błonnika – wszelkiego rodzaju jagody, jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, winogrona, figi, daktyle
– Produkty pełnoziarniste – komosa ryżowa, orkisz, kasza gryczana, amarantus, kuskus, proso, bulgur
– Wysokiej jakości produkty pełnoziarniste
– Tłuste nasiona i orzechy
Macie własne doświadczenia z tą dietą? Napisz je innym czytelnikom w dyskusji pod artykułem.