Młody wygląd dzięki diecie: przestrzegaj pięciu zasad

Ostatnio wzrosła presja, aby zwracać większą uwagę na to, co jemy. Dzięki temu można jeść zdrowiej, ale i rozsądnie. Nie musisz kupować jaj zniesionych przez kury żyjące na bardzo ograniczonej przestrzeni. Nie trzeba też kupować ryb od producentów, którzy nie zastanawiają się, czy złowiona na danym terenie ilość ryb zostanie uzupełniona młodymi. A można też tak się odżywiać, aby jak najdłużej zachować młody wygląd.

1. Prawidłowe nawodnienie

Odpowiednio nawilżona skóra nie kurczy się i pozostaje napięta. Dzięki temu można opóźnić pojawianie się zmarszczek. Skórę można nawilżać kremami, ale także od wewnątrz, czyli odpowiednią dietą. Oznacza to, że powinniśmy skupić się nie tylko na samym sposobie picia, ale także na owocach i warzywach, które w dużej mierze składają się z wody (ogórki, arbuz, pomidory). Zamiast czarnej herbaty czy kawy zafunduj sobie napary ziołowe, które w przeciwieństwie do nich nawilżają. Suchość komórek sprzyja ich szybszemu starzeniu.

2. Chlorofil dla młodzieńczego wyglądu

Następnie powinniśmy skupić się na zawartości chlorofilu w żywności. Są to głównie zielone owoce i warzywa. Chlorofil (oprócz tego, że powoduje zielony kolor tych upraw) jest silnym przeciwutleniaczem. Neutralizuje toksyczne działanie wolnych rodników i przyczynia się do utrzymania witalności skóry. Do jego najlepszych źródeł należą wszelkiego rodzaju sałaty, ale także zioła (pietruszka, szczypiorek, bazylia, seler), szpinak, kapusta, rukola, brokuły. Im ciemniejszy kolor owocu lub warzywa, tym więcej zawiera chlorofilu.

Szpinak

Zdjęcie: Pixabay

3. Antocyjany na dobrą pamięć

Antocyjany to kolejny rodzaj przeciwutleniaczy powodujących kolor owoców i warzyw. Tym razem można je rozpoznać po ciemnoczerwonym, niebieskim, fioletowym do prawie czarnego zabarwieniu owoców. Nic więc dziwnego, że znajdują się one w jagodach, porzeczkach, fioletowych winogronach, jeżynach, śliwkach, bakłażanach, czerwonej kapuście i cebuli czy w burakach. Jeśli to możliwe, jedz te rośliny świeże, nawet ze skórą. Jednak niektóre uprawy (takie jak bakłażan) wymagają obróbki cieplnej. Antocyjany spowalniają przedwczesne starzenie się komórek.

4. Błonnik wystarczający nie tylko do prawidłowego trawienia

Błonnik jest kojarzony głównie z trawieniem i utratą wagi, ale może mieć również inne skutki. Występuje głównie w owocach, warzywach, roślinach strączkowych i produktach pełnoziarnistych. Błonnik wspomaga usuwanie toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Przyczynia się to do jego odmłodzenia.

5. Nie może zabraknąć kwasów Omega-3

Są szczególnie korzystne dla zdrowia serca. Należy do zdrowych tłuszczów, które stabilizują błony komórkowe, biorą udział w syntezie hormonów, działają przeciwzapalnie i poprawiają kondycję skóry. Znajdziemy je w tłustych rybach (łosoś), orzechach (migdały, orzechy włoskie, pestki słonecznika i dyni, nasiona sezamu, lnu i chia), tłoczonych na zimno olejach roślinnych.

Źródła informacji:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-piec-filarow-diety-odmladzajacej-co-jesc-by-zachowac-mlody-w,nId,6470413

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-support-healthy-aging

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *