Niewiele osób o tym wie, ale „liście” tego owocu są spożywane i mają szalone właściwości: panaceum na zdrowie

Nie każdy wie, że liście tego bardzo dobrego owocu mają dobroczynne właściwości dla naszego organizmu.

Nie wszyscy wiedzą, że w wielu przypadkach można jeść także liście owoców, gdyż zawierają one błonnik, sole mineralne i witaminy. To i wiele więcej to cechy charakterystyczne liści konkretnego owocu. Chcesz wiedzieć co to jest?

Owoc ten znany jest już od czasów starożytnych znany był przede wszystkim ze swoich właściwości antybiotycznych. Ponadto, wzmacnia układ odpornościowydzięki zawartym w roślinie witaminom, minerałom i aminokwasom jest także naturalnym środkiem moczopędnym: rozpala układ moczowy, zmniejszając w ten sposób ból nerek i pęcherza. Ponadto, wspomaga układ trawienny: likwiduje problemy z refluksem żołądkowo-przełykowym, wrzodami, zapaleniem jelita grubego i przepukliną rozworu przełykowego. To w tym samym czasie środek przeczyszczający i przeciwdepresyjny.

I także odchudzający: ponieważ jest bardzo bogaty w błonnik, który daje uczucie sytości i jest sojusznik nasze pięknoponieważ zwalcza cellulit i zatrzymywanie wody.

Jak wykorzystać liście tego owocu w kuchni

Bardzo rozpowszechniony w całym obszarze Morza Śródziemnego, jest to roślina pochodzenia meksykańskiego, sprowadzona do Europy zaraz po odkryciu Ameryki. W regionach śródziemnomorskich jest teraz bardzo łatwo go znaleźć, od wsi po klify z widokiem na morze. Przynosi również kolor od wczesnego lata aż do jesieni, kiedy owoce dojrzewają. Czy zrozumiałeś, o jakim owocu mówimy?

Łopatka figowa to prawdziwe panaceum na nasze zdrowie za wszystkie jego właściwości. Nic z tej rośliny nie jest wyrzucane: jej owoce można jeść zarówno w postaci czystej, jak i gotowych naparów, likierów czy dżemów.

Jej liście można również jeść: jednym z najbardziej klasycznych przepisów jest kotlet. Na Sycylii przyrządza się je np. z dodatkiem natki pietruszki i sera pecorino w panierce. Lub można je podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny pomidora, dwóch anchois i ząbka czosnku. To naprawdę smaczna przystawka, a przy tym tania, zdrowa i pyszna.

Można je jeść także na surowo, pokrojone w paski i marynowane w cytrynie, a następnie ozdobione świeżymi i kolorowymi sałatkami. Albo są idealne przygotuj koktajle, wirówki lub koktajle.

Jeśli przeraża Cię sprzątanie, jest to normalne, ponieważ są one pełne cierni, musisz po prostu wykazać się odrobiną cierpliwości i odrobiną przezorności. Przed kontynuowaniem załóż rękawiczki: następnie opłucz ostrza pod bieżącą wodą, wyjmij szpilki jeden po drugim, a następnie za pomocą obieraczki do ziemniaków będziesz musiał usunąć wszystkie części, które znajdują się w pobliżu gniazda szpilki i w końcu będziesz mógł spłucz ponownie. Sprawdź dokładnie, czy skręciłeś wszystkie wtyczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *