Czarny bez zwalcza grypę i przeziębienie. Pomocna jest herbata z czarnego bzu, syrop i likier

Wirusy i zarazki zaczynają rozprzestrzeniać się niczym pożar w suche jesienne dni. A ponieważ dojrzewają cudowne jagody czarnego bzu, owoce czarnego bzu, w tym roku możemy sami sprawdzić ich lecznicze właściwości i przygotować naturalne leki ze znanych nam jagód czarnych do czarnofioletowych, które zarówno wzmacniają odporność, jak i pomagają na kaszel, przeziębienia, grypa, ale także bóle głowy i stawów.

należy do najbardziej znanych roślin o właściwościach leczniczych. Wiosną możemy wykorzystać moc jej kwiatów, potem liści, a teraz jesienią owoców lub czarnego bzu. Nadają się do suszenia lub konserwowania, możemy z nich zrobić wino, syrop, sok, likier, sos lub marmoladę i dżemy.

Bez czarny to oryginalny liściasty, bogato rozgałęziony krzew lub drzewo, które obficie rośnie na wolności, ale możemy go uprawiać także w ogrodzie. Dorasta do wysokości od trzech do ośmiu metrów. Najczęściej spotykany przy drogach, na granicach, u przeżuwaczy i w innych miejscach kamienistych. W okresie kwitnienia ma bogate i intensywnie pachnące żółto-białe kwiaty. Owocem czarnego bzu są czarno-fioletowe, soczyste pestki o wielkości do 6 mm. Popularnie nazywany jest na przykład czarnym czarnym, kosmatica, smadrinky bzinčí, czarnym bzem, czarnym bzem, bazičky, kozim lub psim czarnym bzem.

Kiedy są czarne jagody

Błyszczące, kuliste pestki w kolorze czarnym do czarnofioletowego nazywane są jagodami czarnego bzu. Zbieramy je, gdy są w pełni dojrzałe. Owoce, które po zmiażdżeniu nabierają barwy, dojrzewają mniej więcej od końca sierpnia do połowy listopada

Jak zbierać czarne jagody

  • Przy zbiorze wyrzucamy wszystkie jagody zielone, czerwonawe i uszkodzone, do dalszego przetwarzania pozostawiamy tylko jagody czarne do czarnofioletowych, nieuszkodzone i zdrowe.

  • Aby zebrać owoce czarnego bzu, musimy je przetworzyć jak najszybciej po zerwaniu.

  • Nie smakujemy surowego czarnego bzu. Nie są trujące, ale mogą powodować nudności, ponieważ mają silne działanie przeczyszczające, które neutralizuje się poprzez obróbkę cieplną lub suszenie.

Jak prawidłowo suszyć czarny bez

  1. Dobrze dojrzałe owoce czarnego bzu porwij w całe pęczki, powieś w przewiewnym miejscu i pozostaw do wyschnięcia.

  2. Następnie musimy usunąć łodygi, ponieważ mogą one niekorzystnie wpłynąć na uzyskany smak. Najlepiej oddzielić je od łodyg widelcem

  3. Suszyć zebrane jagody w jednej warstwie w półotwartym piekarniku w temperaturze około 50 °C.

  4. Dobrze wysuszony czarny bez umieść w płóciennej torbie lub papierowej torbie i przechowuj w suchym miejscu.

Czarny bez dla ptaków

Zbieramy tylko tyle jagód czarnego bzu, ile faktycznie wykorzystamy i przetworzymy. Pozostałe owoce zostawiamy na krzaku dla ptaków. Lubią się nimi delektować, a dzięki swojemu składowi czarny bez jest zdrowym pokarmem dla ptaków.

Efekty czarnego bzu

  • zawierają głównie witaminy B i C, kwasy organiczne, garbniki i karotenoidy.

  • W pełni dojrzały czarny bez szczególnie wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i chroni nas przed przeziębieniem i grypą. Ale czarny bez znacznie pomaga również w przypadku ataków przeziębienia, ponieważ między innymi sprzyjają poceniu się i łagodzą stany zapalne dróg oddechowych oraz łagodzą zatkane zatoki.

  • Wspomagają detoksykację organizmu oraz oczyszczają wątrobę i nerki.

  • Ma łagodne działanie przeciwbólowe, łagodzi bóle pochodzenia nerwowego, sprawdził się przy bólach głowy, a nawet migrenach, przy bólach nerwu trójdzielnego, kręgosłupa czy stawów. Łagodzi ból stawów.

  • Suszone owoce czarnego bzu, a także owoce borówki czarnej powodują bardzo silną biegunkę.

Jak przetwarzać czarny bez

Herbata z czarnego bzu na grypę i przeziębienie

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonego czarnego bzu

  • 200 ml wrzącej wody

Procedura

Owoce czarnego bzu zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut do zaparzenia. Odcedź i natychmiast wypij.

Używać

W ramach profilaktyki przeciw grypie i przeziębieniom w chłodne jesienne dni taką ilość herbaty pijemy rano i wieczorem po posiłku.

Herbata przeciwbólowa z czarnego bzu

Składniki

  • 1 łyżka suszonego czarnego bzu

  • 350 ml wody

Procedura

Owoce czarnego bzu zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut, następnie powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20 minut, wyjąć i ostudzić. Następnie odcedź.

Używać

Aby złagodzić ból, pijemy codziennie taką ilość wywaru z czarnego bzu, podzieloną na trzy dawki po około 100 ml każda. Możemy podgrzać herbatę.

Syrop z czarnego bzu na przeziębienie na kaszel

Składniki

  • dojrzałe czarne jagody

  • 1 litr wody na 1 kg oczyszczonych owoców czarnego bzu

  • 1,4 kg cukru na 1 l soku z czarnego bzu

  • obrana skórka z jednej niepoddanej obróbce chemicznej pomarańczy

Procedura

Umyte i odsączone pęczki czarnego bzu odrywamy widelcem od szypułek i ważymy. Następnie ucieramy, zalewamy odmierzoną ilością zimnej wody i dodajemy cienko obraną skórkę pomarańczową. Przykryj i odstaw na 36 do 48 godzin na zimno. Mieszankę przecedzić przez grube sito lub szmatkę, nie ściskając, pozwolić sokowi swobodnie kapać. Odmierz sok, dodaj odpowiednią ilość cukru i poczekaj, aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Zimny ​​syrop rozlewamy do butelek i przechowujemy najlepiej w lodówce.

Używać

Zimny ​​syrop z czarnego bzu stosuje się na kaszel trzy razy dziennie, po 30–50 ml wody lub herbaty ziołowej.

Likier z czarnego bzu z przyprawami

Składniki

  • 2 kg czarnego bzu

  • 1 kg cukru

  • 6

  • Całość 8 cm

  • 1 gwiazdka anyżu

  • 1 l śliwowicy lub innej brandy owocowej

Procedura

Czarne owoce opłucz, usuń szypułki, zalej 1 litrem zimnej wody, dodaj goździki, anyż i cynamon. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie odcedzić, dobrze wycisnąć czarne owoce i do soku wsypać cukier. Mieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Wyjąć i ostudzić, najlepiej na noc. Na koniec dodać sok śliwkowy i likier przelać do mniejszych butelek, zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Używać

Nalewka ze słodkich owoców czarnego bzu doskonale smakuje, ale w małych ilościach (50 ml dziennie) sprawdza się także jako lek na przeziębienie, gdyż sprzyja poceniu się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *