Zmiana pory roku może obniżyć Twoją odporność, a te produkty pomogą Ci zachować zdrowie
Nawet jeśli wydaje się, że lato jeszcze nie opuściło naszego półwyspu, niestety zmiany są już tuż za rogiem. W przyszłym tygodniu nadejdzie zła pogoda a wraz z nim zmiany temperatury będą bardziej nagłe niż kiedykolwiek i to właśnie w tych momentach nasz system odpornościowy jest najbardziej dotknięty.
Przygotuj się odpowiednio na zmianę pory rokujest zatem działaniem, które może nas uchronić od pierwszych dolegliwości i które należy przeprowadzić także i przede wszystkim zaczynając od stołu.
Powszechnie wiadomo, że jesteśmy tym, co jemy i to samo niektóre pokarmy mogą mieć wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie podatności naszego organizmu na choroby. Czynnik ten jest jednak zbyt często niedoceniany, nawet jeśli nam pomaga układ odpornościowy nie mogło być łatwiej, zaczynając od kilku dań, które z pewnością są obecne w naszym domu.
Sekret zdrowia pochodzi ze stołu, na dolegliwości będziesz musiał to zjeść
Walka człowieka z wirusami toczy się od tysiącleci, jednak we współczesnym świecie często poszukujemy kompleksowych rozwiązań w walce z dolegliwościami i to często wtedy, gdy jest już za późno. Lepiej jednak zapobiegać niż leczyć i w tym przypadku również sposobów zapobiegania i polega na stosowaniu diety bogatej w elementy zdolne wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Powszechnie wiadomo, że jednym z najważniejszych składników odżywczych dla naszej odporności jest Witamina C, zdolny do zapewnienia bezpośredniego wsparcia dla naszego układu odpornościowego, a przede wszystkim zdolny do działania jako środek pobudzający w przyjmowaniu innych niezbędne minerały.
Dlatego przyjmowanie odpowiedniej dawki witaminy C jest jednym z pierwszych kroków moglibyśmy to osiągnąć, jedząc dużo zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, radicchio, cykoria i mniszek lekarski, które są również bogate w kwas foliowypotężny sojusznik w naprawie uszkodzonych komórek.
Zwalczanie ukrytego stanu zapalnego jest również jednym z podstawowych kroków, aby to zapewnić nasze ciało nie obniża swoich mechanizmów obronnych i to robi w tym przypadku mamy dwóch specjalnych sojuszników, brokuły i czosnek. Te dwa pokarmy są potężnym źródłem substancji przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych i razem tworzą podstawową parę w walce z wirusami grypywzmacniając nasz układ odpornościowy.
Wzmocnij swój układ odpornościowy dzięki tym prostym produktom spożywczym
Owoce cytrusowe na które wkrótce zacznie się sezon, są również potężną pomocą płynącą z natury, a wraz z nimi także granat co uzupełni obraz poprzez dodanie przeciwutleniacze bardzo przydatny w walce z sezonowymi dolegliwościami.
Również rośliny strączkowe przede wszystkim nie powinno ich zabraknąć soczewica i fasola które dzięki dużej zawartości żelaza odgrywają kluczową rolę w działaniu wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Wreszcie żywność pochodząca od pszczół, taka jak miód, propolis czy mleczko pszczele mogą być jednymi z najbardziej skutecznych naturalnych suplementów co w połączeniu ze zdrową dietą pełną opisanych powyżej elementów uzupełniłoby obraz i wzmocniło nasz układ odpornościowy.
Poszukiwanie zdrowia to podróż, która odbywa się każdego dnia, podróż, na którą składają się: zdrowe odżywianie i aktywny tryb życiaczynniki, które będą sprzyjać Twojemu dobremu samopoczuciu, zaczynając od wewnątrz, sprawiając, że jednocześnie odkryjemy na nowo dobro niektórych produktów, o których zbyt często się zapomina, ale niezbędne dla naszego organizmu.