Zapomnij o dziadku do orzechów. Takie orzechy łupinowe!
Łuskanie pięknego orzecha włoskiego może być trudnym zadaniem. Ale idzie bez dziadka do orzechów, bez młotka i dość żwawo i szybko. Wystarczy namoczyć orzechy w wodzie na 24 godziny, a wtedy otworzą się niemal same. Będziesz miał piękne i nieuszkodzone orzechy, na które po prostu będziesz patrzeć.
Źródło: YouTube
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Ale co wtedy? Z pewnością wykorzystasz trochę orzechów włoskich podczas świątecznych wypieków i gotowania, ale wszelkie resztki należy jakoś przechowywać. Orzechy są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tłuszcze, co czyni je ciekawymi pod względem odżywczym i zdrowymi, ale niestety także podatnymi na jełczenie.
W procesie tym rolę odgrywa nie tylko ciepło, ale także światło czy dostęp tlenu. Orzechy można przechowywać zamknięte w torbie lub pojemniku w lodówce przez około 6 miesięcy lub można je zamrozić na około rok.
Pomyślne przechowywanie orzechów z pewnością jest możliwe nawet w spiżarni, w zamkniętym pojemniku. Idealnie byłoby, gdyby temperatura nie przekraczała 20°C, więc spróbuj znaleźć chłodniejszy zakątek w domu i tam je umieść. Unikaj wilgoci w powietrzu i kontaktu z inną żywnością. Orzechy dobrze pochłaniają zapachy z otoczenia, dzięki czemu można je wąchać. Idealne dla nich jest suche i ciemne miejsce.
Orzechy w łupinie są mniej podatne na psucie się
Orzechy niełuskane są najtrwalsze, mąka orzechowa lub posiekane orzechy włoskie najszybciej jełczą. Możesz więc zdecydować się na splądrowanie tylko części, a resztę zostawić na później.
W porównaniu do orzechów łuskanych, orzechy w łupinie wymagają ciemnego, suchego i przewiewnego miejsca. Dlatego pasuje im na przykład płócienna torba zawieszona w komorze lub szafie.
Pamiętaj, aby spróbować kilku kawałków przed użyciem przechowywanych orzechów do przygotowania żywności. Nasiona i orzechy mogą całkowicie zepsuć deser lub ciasto, jeśli są złej jakości, a to byłaby wielka szkoda. Takie orzechy mają gorzki i gorzki smak i mogą powodować poważne problemy żołądkowe.
Źródła: toprecepty.cz, sazenicka.cz