Delikatność ryżu wymaga gotowania, które nie zawsze jest łatwe. Oto sposób na doskonale ugotowane danie z ryżu.
Zboża o tysiącu twarzy, bogate w aromat i intensywny smak, do których zalicza się ryż pokarmy stanowiące podstawę diety wielu kultur świata. Jego niezwykła wszechstronność sprawia, że jest to uwielbiany bohater prostych i skomplikowanych dań, z którym można eksperymentować z najbogatszymi i najdelikatniejszymi przyprawami.
Istnieją niezliczone odmiany ryżu uprawiane we Włoszech, które mają wyjątkowe cechy smaku, wielkości i smaku. Najbardziej popularny i lubiany jest ryż Arborio, podobnie jak Carnaroli używany do przygotowywania risotto i Basmati, delikatniejszy i cieńszy, idealny do dań mięsnych lub na bazie ryb.
Pomimo swojej wszechstronności w kuchni, sposób gotowania ryżu jest różny w zależności od wybranego rodzaju ziaren i pożądanego zastosowania. Poszczególne kroki, które należy wykonać, aby uzyskać optymalne gotowanie, są różne i wszystkie są niezbędne do uzyskania doskonałego, smacznego i otaczającego dania z ryżu.
Jak prawidłowo ugotować ryż: zwycięska metoda
Pomimo prostego wyglądu gotowanie ryżu może kryć w sobie różne pułapki, z których niektóre często powodują niepowodzenie. Po pierwsze, jest to sprawa krytyczna dokładnie spłucz ryż aby wyeliminować nadmiar skrobi. Następnie należy wlać dwie szklanki wody, łyżkę oleju i jedną sól do garnka, na którym gotowano ryż. Po dokładnym wymieszaniu i pozostawieniu na ogniu zaleca się poczekać, aż mieszanina się zagotuje.
W tym momencie można wlać ryż na patelnię, pozostawiając wszystko do ugotowania bez pokrywki. Po połowie gotowania należy zmniejszyć płomień gazu, przykryć patelnię i pozostawić do gotowania na kolejne 10-15 minut. Po zakończeniu procesu i całkowitym odparowaniu wody można wyłączyć ogień i pozwolić ryżowi odpocząć przez kilka minut przed podaniem.
Te kroki są niezbędne, aby uzyskać dobrze ugotowane i zdefiniowane ziarno, oprócz . Nawet ja czas gotowania jest istotny na udane danie: w przypadku odmiany pełnoziarnistej wystarczy około 15 minut, w przypadku odmiany półpełnej 30 minut i 45 minut w przypadku odmiany pełnoziarnistej. Ponadto regulacja płomienia podczas gotowania jest niezbędna, aby otrzymać potrawę z ryżu, która nie będzie nadmiernie ugotowana.