Wśród różnych szkół myślenia nadal istnieje wiele nieporozumień między smażeniem na patelni a smażeniem w zanurzeniu: jak wybrać właściwe.
Ogólnie rzecz biorąc, potrawy smażone to ten rodzaj gotowania, w którym trudno popełnić błąd: lubią je wszyscy, zarówno dorośli, jak i dzieci. To nie przypadek, że cofając się w czasie, narodziło się powiedzenie „nawet piec jest dobry, jeśli się usmaży” w różnych sformułowaniach w zależności od regionu.
Jednak bycie nim jest bardziej skomplikowane sposób smażeniaktóry jest dostępny w dwóch bardzo różnych metodologiach: smażone na patelni I smażone potrawy przez zanurzenie. Choć dla wielu może się to wydawać osobistym wyborem, obie techniki są w rzeczywistości trafne. Wszystko zależy od składnika (lub potrawy), którą będziemy smażyć.
Z tego powodu umiejętność wyboru właściwej techniki jest nie tylko zaletą, ale ma fundamentalne znaczenie dla uzyskania najlepszego efektu w zależności od potrawy, którą chcemy przygotować.
Smażenie na patelni i smażenie w zanurzeniu: wybór zależy od składnika
Aby lepiej zrozumieć problem, dobrze jest dokonać krótkiego podsumowania obu technik. Smażenie na patelni polega na gotowaniu potraw o zmniejszonej zawartości tłuszczu, np. oliwy lub oleju roślinnego, na płytkiej patelni. Z drugiej strony smażenie na głębokim tłuszczu wiąże się jednak z koniecznościącałkowite zanurzenie żywności we wrzącym oleju, w temperaturach około 175°C-190°C.
Przechodząc do przydatności tych technik smażenia, smażenie na patelni jest idealne cienkie kawałki mięsa lub rybytakie jak sola cytrynowa lub kotlety z kurczaka. Powód jest dość prosty. Używając niewielkiej ilości oleju, ciepło jest rozprowadzane równomiernie; co pozwala obrócić potrawę w połowie pieczenia, aby uzyskać idealne zarumienienie. Oprócz uniknięcia ogromnego marnowania oleju, technika ta pozwala zachować większą kontrolę nad gotowaniem.
Głębokie smażeniewręcz przeciwnie, doskonale nadaje się do dużych ilości jedzenia i uzyskania ultra chrupiącej konsystencji. Ponadto metoda ta jest bardziej odpowiednia w przypadku potraw wymagających równomiernego ugotowania ze wszystkich stron; pomyśl tylko o klasycznych frytkach lub klasycznym cuculli. Celowo,
I tutaj wciąż mogą pojawić się wątpliwości, zwłaszcza wśród tych, którzy często mylili te dwie techniki. Czy smażenie w głębokim tłuszczu możemy zastąpić smażeniem na patelni? Właściwie tak, zamiast smażenia na głębokim tłuszczu, możemy smażyć na patelni, ale efekt końcowy będzie nieco inny. Podczas smażenia na patelni ważne jest, aby dobrze rozgrzać olej i smażyć w małych porcjach, aby zapobiec rozwarstwieniu się potrawy i utracie chrupkości.
A jeśli robi się to ze względów zdrowotnych, warto rozwiać mit: smażenie na patelni niekoniecznie jest zdrowsze niż smażenie w zanurzeniu. Tak naprawdę trzeba pamiętać, że w obu przypadkach smażone potrawy pochłaniają pewną ilość tłuszczu. Jeśli chcemy zminimalizować zużycie oleju, możemy spróbować smażenia na powietrzu. Jest to lżejsza alternatywa, która wymaga niewielkiej ilości oleju lub nie wymaga go wcale, a jednocześnie zachowuje chrupiącą konsystencję.