Jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, którzy nawet na Święta Bożego Narodzenia znajdują grzyby jadalne, robimy zapasy na zimę. Najczęściej pieczarki suszymy i konserwujemy, coraz popularniejsze staje się przechowywanie grzybów w zamrażarce. Grzyby mrożone są najbardziej zbliżone do grzybów świeżych, można je dusić, smażyć, nadają się do sosów, zup i pod mięsa. Zamrażanie grzybów w domu ma swoje własne zasady, których należy przestrzegać.
Każdy zbieracz grzybów powinien wiedzieć, że zebrane grzyby musi jak najszybciej przetworzyć w domu, albo do bezpośredniego spożycia, albo odpowiednio je przechowywać.
NIE PRZEGAP:
„Grzyby szybko gniją i pleśnieją, zawierają substancje rozkładające grzyba i podczas tego procesu wydzielają się toksyny grzybowe, szkodliwe substancje, które nie są do końca dobre dla naszego organizmu i mogą powodować problemy zdrowotne. Generalnie grzyby rosnące w lesie powinniśmy spożywać najpóźniej w ciągu dwóch, trzech dni, a uprawiane w ciągu pięciu dni od zbioru,„ ostrzega mikolog Jaroslav Vanča.
Zasady bezpiecznego domowego zamrażania grzybów
-
Ta metoda konserwowania grzybów jest szczególnie przydatna w przypadku wszystkich rodzajów grzybów, kurków, boczniaków i grzybów, które nie nadają się do suszenia.
-
Najpierw sortujemy grzyby. Wybieramy te najsilniejsze, najzdrowsze i najwyższej jakości.
-
Ostrożnie oczyść wybrane grzyby. Zaletą zamrażania grzybów jest to, że mocno zabrudzone grzyby można łatwo przepłukać wodą.
-
Do zamrażania używamy mniej więcej tej samej wielkości kawałków. Albo małe całe, albo większe, pokrojone owoce.
-
Zaleca się zamrażanie grzybów poddanych obróbce cieplnej, ale można je również zamrozić na surowo.
-
Możemy zamrozić jeden rodzaj grzybów lub mieszankę w jednej porcji, tylko od nas zależy co wolimy.
-
Grzyby mrożone nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania. Najlepiej spożyć je przed końcem tego roku – aby nie zamarzły i nie utraciły swoich walorów kulinarnych.
Jak zamrozić rozgotowane grzyby
-
Przygotowane grzyby gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut, mocno ostudź (pojemnik włóż do zimnej wody) i pozwól im dokładnie ocieknąć.
-
Umieść zimne i odsączone grzyby w plastikowych torebkach, miskach lub kubkach, po jednej porcji na raz, szczelnie zamknij i zamroź. Grzyby z jednego worka lub pojemnika wykorzystuje się zawsze w całości na raz.
-
Po ugotowaniu i odcedzeniu możemy też pozwolić najpierw zamrozić poszczególne grzyby na tacy i dopiero potem przełożyć je do odpowiedniego pojemnika lub worka.
-
Każdą torebkę, filiżankę czy miskę w widoczny sposób oznaczymy datą.
-
Poddane obróbce cieplnej grzyby mrożone najlepiej zachowują się przez trzy miesiące, powinniśmy je zużyć w ciągu około sześciu miesięcy, po czym zamarzają i tracą smak.
ZAINSPIRUJ SIĘ:
Jak zamrozić duszone grzyby
Gotowe grzyby gotujemy we własnym soku około 5 minut, po czym dodajemy niewielką ilość tłuszczu (oliwa, smalec, masło). Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Następnie mocno je schładzamy. Duszone grzyby wkładamy do odpowiednich torebek lub pojemników w jednorazowych porcjach, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarki.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Zamrażanie surowych grzybów
-
Świeże, czyli surowe, niepodgrzewane grzyby można zamrozić, ale efekt będzie nieco gorszy pod względem wyglądu, smaku i zapachu.
-
Na surowo zamrażamy tylko naprawdę wysokiej jakości, zdrowe grzyby, nie wolno ich w najmniejszym stopniu uszkodzić i najlepiej od razu po przywiezieniu z lasu. Świetnie, jeśli mamy zamrażarkę z funkcją szybkiego zamrażania.
-
Surowe grzyby muszą znajdować się w idealnie zamkniętym opakowaniu, w przeciwnym razie aromat grzybów będzie miał wpływ na inne produkty znajdujące się w zamrażarce.
- Grzyby należy przetwarzać na surowo zamrożone w ciągu dwóch miesięcy i zawsze dokładnie poddawać obróbce cieplnej, ponieważ może się zdarzyć, że kilka godzin po włożeniu grzybów do zamrażarki skonsumujemy mikotoksyny, które nadal rozkładają się w grzybach.
Jak przetwarzać mrożone grzyby
-
Nigdy nie rozmrażamy mrożonych grzybów przed ich gotowaniem!
-
Można je od razu smażyć, duszić lub gotować. Rozmrażając tracą swoją strukturę i większość smaku.
-
Po rozmrożeniu grzybów ponowne zamrożenie nie jest już możliwe. W przeciwnym razie możemy narazić się na problemy zdrowotne. Musimy zachować ostrożność podczas rozmrażania zamrażarki lub podczas przerw w dostawie prądu.
Czy grzyby zamarzające w lesie są trujące?
W ostatnich latach pojawiły się doniesienia o toksyczności grzybów, które przeszły przez mróz. Jak właściwie grzyby i mróz idą w parze?
„Jeśli znajdziemy dojrzały owocnik grzyba, który przeszedł proces zamrażania, istnieje dość duże ryzyko, że został już zaatakowany przez grzyba wytwarzającego toksyny grzybowe. Taki grzyb po rozmrożeniu już nie śmierdzi, można raczej powiedzieć, że pachnie nieprzyjemnie. Żaden grzybiarz nie zerwie takiego grzyba po prostu w zenicie, tak jak w pełni sezonu grzybowego ominie owocniki, które są robaczywe lub gnijące, więc ryzyko jest minimalne.” wyjaśnia mikolog Jaroslav Vanča.