Resztki ciasta na pizzę, nie wyrzucaj: jak je przechowywać, aby mieć je zawsze pod ręką

Po co wyrzucać resztki ciasta na pizzę, jeśli można je przechowywać? Trik, aby zawsze mieć świeżość na każdą okazję.

Wraz z powrotem do codziennych zajęć i pożegnaniem lata, nie brakuje osób, które postawiły sobie ważne cele na przyszły rok. Jedna z wielu, a przede wszystkim najczęstsza: powrót do formy. Z drugiej strony, jak wiemy, lato jest synonimem wolności i relaksu, dlatego masz okazję pozwolić sobie na odrobinę dodatkowej przyjemności i nie myśleć o zbędnych kilogramach.

Pomimo rygorystycznej diety, którą wielu Włochów przestrzega już od kilku tygodni, są tacy, którzy – przynajmniej raz w tygodniu – absolutnie nie rezygnują z „oszustwa” i wolą zjeść dobrą pizzę. Niezależnie od tego, czy jest to margherita, marinara, czy jakikolwiek inny smak, wielu uwielbia to danie, nawet woli przygotować je w domu, niż czekać godzinami w restauracji.

Każdemu z pewnością się jednak zdarzyło, że samodzielnie przygotował ciasto na pizzę, ale znalazł się z kilkoma dodatkowymi klockami. Co zrobić w takich przypadkach? Jeśli wiele osób ma zwyczaj wyrzucania go, wiele innych decyduje się na jego konserwację, stosując dość szczególne środki ostrożności.

Jak przechowywać resztki ciasta na pizzę: wskazówki, których należy przestrzegać, aby niczego nie zmarnować

Jeśli możliwe jest zamrożenie sera, warto o tym wiedzieć resztki ciasta na pizzę można przechowywać ale z dość precyzyjnymi zasadami. Legendarna Gabriele Bonci ujawniła tę sztuczkę w jednym z odcinków „Zawsze jest południe” audycja prowadzona jakiś czas temu na Rai Uno przez Antonellę Clerici.

Z opowieści eksperta wynika, że ​​wydawać by się mogło, że aby mimo zamrożenia mieć miękkie i puszyste ciasto na pizzę, wystarczy dodać szczyptę mąki ryżowej podczas przygotowywania, aby wchłonąć całą wodę. Ponadto należy wziąć pod uwagę jeszcze jeden aspekt: ​​ten rodzaj mąki jest całkowicie bez smaku. Dlatego też, jeśli zostanie użyty podczas ugniatania, absolutnie nie zmienia smaku pizzy.

Oprócz dodatku mąki ryżowej (szacuje się, że trzeba wziąć pod uwagę dawka około 10% całkowitej masy mąki), W takiej sytuacji warto rozważyć jeszcze jedną sztuczkę. W rzeczywistości możesz zamknąć resztki ciasta w środku woreczku do mrożenia lub w folii przezroczystej z papierem do pieczenia, ale również ostrożnie rozwałkuj, a następnie zwiń w arkusz papieru do pieczenia i przechowuj w pojemniku lub torbie, a następnie włóż do zamrażarki.

W tym momencie spontanicznie pojawia się pytanie: jak to rozmrozić? Aby zapobiec zmianie temperatury ciasta, zaleca się wyjęcie ciasta z zamrażarki na około 12 godzin przed użyciem i pozostawienie go w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *