Kluski twarogowe z gruszkami i zapiekaną bułką tartą. Pokochasz ten ciepły, jesienny deser

Kiedy w chłodne jesienne dni nabierzesz ochoty na coś słodkiego, najprawdopodobniej nie będą to lody, ale pachnący, ciepły deser, to co innego! Co powiecie na miękkie kluski twarogowe smażone na maśle i posypane chrupiącą bułką cynamonową? Ciepło-słodkie uczucie dodatkowo wzmacnia gruszka gotowana z przyprawami. Wspaniały jesienny ciepły deser, a nawet danie główne jest dość prosty w przygotowaniu, więc sięgnij po niego.

są w naszym kraju wciąż nieco zaniedbywanymi jesiennymi owocami, chociaż podobnie jak bardziej popularne jabłka, smakują wyśmienicie, są słodkie jak miód i zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości wody gruszki oczyszczają jelita i pomagają przy problemach trawiennych. Ale oczywiście mają o wiele więcej wspaniałych właściwości, pomagają na przykład przy nadciśnieniu, reumatyzmie, dnie moczanowej czy stresie, wzmacniają odporność i obniżają gorączkę.

NIE PRZEGAP:

Jak jeść gruszki

  • Najsmaczniejsza jest surowa gruszka i jest to forma najlepsza pod względem zachowania witamin, minerałów i innych substancji.

  • Jeśli to możliwe, nie obieramy gruszek.

  • Nie powinniśmy jeść gruszek, które są jeszcze niedojrzałe, bardzo twarde, bo wtedy długo zalegają w żołądku i mogą powodować silne wzdęcia, bo są trudniej strawne.

Jak przetwarzać gruszki

Możemy z niego przygotować wiele pyszności. Pierwsze co zapewne przychodzi na myśl to zapiekanki (świetnie komponują się z orzechami i czekoladą) oraz fantazyjne desery wykorzystujące całą gruszkę, jak np. I. Połączenie sałatek warzywnych i owoców jest bardzo orzeźwiające, a gruszki doskonale się do tego nadają. Gruszki doskonale nadają się na kompoty, dżemy, przeciery, są ciekawe w smaku. Ponieważ gruszki mają krótszy okres przydatności do spożycia niż jabłka, często tak jest

ZAINSPIRUJ SIĘ:

Przepis na Kluski twarogowe z bulionem gruszkowym posypane bułką tartą

Składniki na kluski twarogowe

  • 500 g twarogu pełnotłustego

  • 2

  • 480 g mąki półgrubej

  • 150 gr

  • 75 g cukru pudru

  • sól

Składniki na zupę gruszkową

Składniki na chrupiący miękisz

  • 140 g mąki półgrubej

  • 100 gr

  • 100 g cukru

  • 20 g mielonego cynamonu

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Przygotowanie

  1. W misce ubić 100 g miękkiego masła z jajkami. Dodać twarożek, przesianą mąkę ze szczyptą soli i cukier puder. Zagnieść ciasto. Z ciasta formujemy okrągłe knedle, które gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

  2. Knedle odsączamy na sicie. Rozgrzej resztę masła i przed podaniem usmaż na nim kluski.

  3. Wymieszaj półgrubą mąkę, masło, cukier i mielony cynamon. Robimy okruchy rękami. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut.

  4. Gruszki obieramy (ale nie trzeba!), usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki i mieszamy z przyprawami. Powoli podgrzej mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec sklejaniu się owoców. Gotujemy, aż uzyska pożądaną konsystencję. Jeśli bulion gruszkowy wydaje się zbyt słodki, dodaj cukier. Następnie usuń cynamon i goździki.

  5. Na talerzu ułożyć smażone na maśle kluski twarogowe, zalać bulionem gruszkowym i posypać chrupiącą bułką tartą. Udekoruj kawałkami świeżych gruszek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *