Kiedy nie wiesz, co zrobić ze świeżo zebraną marchewką: Rolada marchewkowa to bezpieczny wybór. Na pierwszy rzut oka ta bułka wygląda słodko. Nie dajcie się jednak zwieść. To słona przystawka z marchewki wypełniona doskonałym kremem z czosnku, tartym serem i majonezem. Czy już się ślinisz? Więc weź się do pracy i olśnij wszystkich obecnych.
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania bułki marchewkowej?
Zanim zaczniesz, zbierz następujące składniki:
- 600 gramów marchwi
- 5 jaj
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 10 gramów masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Do nadzienia potrzebne są następujące składniki:
- 300 gramów sera żółtego
- 3 do 4 łyżek majonezu
- 3 do 4 ząbków czosnku
- Jak postępować przygotowując bułkę marchewkową?
W pierwszym etapie obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Następnie rozpuść masło na patelni i dodaj odrobinę oleju słonecznikowego. Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż na nim startą marchewkę ze wszystkich stron przez około piętnaście minut.
Zdjęcie: Pixabay
Następnie przełóż warzywa do miski i poczekaj, aż całkowicie ostygną. Gdy tak się stanie, dodajemy żółtka, sól i mielony pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Teraz ubijamy białka na sztywną pianę i za pomocą trzepaczki łączymy je z masą marchewkową. W ten sposób stworzysz puszyste ciasto.
Pieczenie rdzenia marchwi
Gdy ciasto będzie już gotowe wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wykładamy piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj wyciśnięte ząbki czosnku, grubo starty ser i majonez. Następnie powstały krem rozetrzeć na całej powierzchni korpusu marchewki, a na koniec ostrożnie go zwinąć. Roladę wkładamy do lodówki na około godzinę, aby dobrze wystygła.
Podawanie przystawki
Po ostudzeniu pokrój roladę marchewkową w równie szerokie plastry i podawaj jako pyszną przystawkę swoim gościom. Do dekoracji można użyć na przykład kawałka świeżej obranej marchewki lub pietruszki. Życzymy dobrego apetytu.
Źródło: https://www.neplechanaplechu.cz/2024/03/mrkvova-rolada.html, https://www.eta.cz/tadyjedoma/rady-a-tipy/pet-zpusobu-pripravy-snehu-z- białko-do-różnych-potraw/
Zdjęcie poglądowe: Pixabay