Kiedy nie wiesz, co zrobić ze świeżo zebraną marchewką: Rolada marchewkowa to bezpieczny wybór

Kiedy nie wiesz, co zrobić ze świeżo zebraną marchewką: Rolada marchewkowa to bezpieczny wybór. Na pierwszy rzut oka ta bułka wygląda słodko. Nie dajcie się jednak zwieść. To słona przystawka z marchewki wypełniona doskonałym kremem z czosnku, tartym serem i majonezem. Czy już się ślinisz? Więc weź się do pracy i olśnij wszystkich obecnych.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania bułki marchewkowej?

Zanim zaczniesz, zbierz następujące składniki:

  • 600 gramów marchwi
  • 5 jaj
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 gramów masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Do nadzienia potrzebne są następujące składniki:

  • 300 gramów sera żółtego
  • 3 do 4 łyżek majonezu
  • 3 do 4 ząbków czosnku
  • Jak postępować przygotowując bułkę marchewkową?

W pierwszym etapie obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Następnie rozpuść masło na patelni i dodaj odrobinę oleju słonecznikowego. Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż na nim startą marchewkę ze wszystkich stron przez około piętnaście minut.

Kiedy nie wiesz co zrobić ze świeżo zebraną marchewką

Zdjęcie: Pixabay

Następnie przełóż warzywa do miski i poczekaj, aż całkowicie ostygną. Gdy tak się stanie, dodajemy żółtka, sól i mielony pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Teraz ubijamy białka na sztywną pianę i za pomocą trzepaczki łączymy je z masą marchewkową. W ten sposób stworzysz puszyste ciasto.

Pieczenie rdzenia marchwi

Gdy ciasto będzie już gotowe wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wykładamy piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj wyciśnięte ząbki czosnku, grubo starty ser i majonez. Następnie powstały krem ​​rozetrzeć na całej powierzchni korpusu marchewki, a na koniec ostrożnie go zwinąć. Roladę wkładamy do lodówki na około godzinę, aby dobrze wystygła.

Podawanie przystawki

Po ostudzeniu pokrój roladę marchewkową w równie szerokie plastry i podawaj jako pyszną przystawkę swoim gościom. Do dekoracji można użyć na przykład kawałka świeżej obranej marchewki lub pietruszki. Życzymy dobrego apetytu.

Źródło: https://www.neplechanaplechu.cz/2024/03/mrkvova-rolada.html, https://www.eta.cz/tadyjedoma/rady-a-tipy/pet-zpusobu-pripravy-snehu-z- białko-do-różnych-potraw/

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *