O ile nawet laik może mówić o witaminie C, o tyle witamina K nie jest tak dobrze znana. Kojarzymy go przede wszystkim z wpływem na krzepliwość krwi. Witamina ta występuje w dwóch postaciach: witaminy K1 i witaminy K2. Podczas gdy witaminę K1 uzyskuje się głównie ze źródeł roślinnych, witaminę K2 można znaleźć w produktach zwierzęcych i produktach fermentowanych. Istnieją inne formy witaminy K, ale w tym artykule zajmiemy się tymi wymienionymi powyżej.
Witamina K2
Źródłem witaminy K1 są zwłaszcza rośliny posiadające zielony kolor. Im ciemniejsza zieleń, tym więcej witaminy K1 znajduje się w warzywie. Witamina ta stanowi 90% witaminy K, którą przyjmujemy. Jego wadą jest niska nasiąkliwość. Witamina K2 występuje w mięsie, jajach i produktach mlecznych. Choć w niewielkiej ilości bardzo łatwo się wchłania. Witamina K ma ciekawe właściwości zdrowotne.
Zdjęcie: Pixabay
Nienarzucający się pomocnik
Witamina K pełni w organizmie kilka ważnych funkcji. Jeśli spożywasz wapń, witamina K zaczyna wytwarzać białko, które się z nią wiąże. Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym stężeniem wapnia we krwi i zmniejszonym stężeniem wapnia w kościach. I odwrotnie, odpowiednie spożycie witaminy K2 prowadzi do lepszego zdrowia kości u osób starszych, pomagając przeciwdziałać utracie gęstości mineralnej kości oraz mniejszemu wzrostowi porowatości i elastyczności przypisywanemu starzeniu.
Witamina K2 dla seniorów
Można powiedzieć, że seniorzy powinni skupić się na przyjmowaniu witaminy K2. To właśnie u nich dochodzi do przerzedzania kości, które może powodować ich zwiększoną łamliwość. Witamina K2 ma także związek z mobilnością osób starszych. Badania wykazały, że seniorzy z obniżonym poziomem witaminy K we krwi częściej byli unieruchomieni. Niski poziom witaminy K we krwi wiąże się również z wolniejszym chodzeniem i większym ryzykiem choroby zwyrodnieniowej stawów.
Źródła informacji:
https://synergiczni.pl/suplementy/witamina-k2-waznym-suplementem-dla-seniora
https://www.greenfood.eu/a/witamina-k2
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2022.979649/full
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31056634/
Zdjęcie: Pixabay