W krajach azjatyckich mak jest pożywieniem zakazanym, ponieważ podobno ma działanie psychotropowe. Jednak spożywamy go tutaj regularnie, nawet przez cały dzień. Naszym dzieciom podajemy również mak. Czy popełniamy błąd? Przede wszystkim trzeba stwierdzić, że istnieje różnica pomiędzy makiem powszechnie dostępnym w naszym kraju, a makiem, z którego uzyskuje się opium. Z maku pospolitego, który występuje na naszych polach, można uzyskać biały płyn, jednak nie daje on takiego samego efektu, jak opium otrzymane ze specjalnej odmiany – maku lekarskiego.
Mak lekarski
Ten rodzaj maku faktycznie dostarcza opium, które ma bardzo silne właściwości narkotyczne. Wykorzystywano go do produkcji narkotyków – już od czasów starożytnych. Ale nie chcę go urazić: z tego rodzaju maku produkuje się dziś leki o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym (w tym leki takie jak morfina lub kodeina). Nie możesz samodzielnie uprawiać tego maku, jest to zabronione przez prawo. Na ewentualną uprawę potrzebne jest pozwolenie.
Zdjęcie: Pixabay
Zasiany mak
Mak polny może pochwalić się czerwonymi kwiatami, często rosnącymi jako chwast na polach lub drogach. W medycynie ludowej stosowano ją wcześniej w leczeniu wielu dolegliwości. Dziś jest częściej stosowany w przemyśle kosmetycznym. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się mak, znajdziemy go zwłaszcza w słodkich wypiekach. Obydwa te maki można uprawiać w dowolnej ilości bezkarnie.
Mak biały i niebieski
Nasiona maku są dostępne w wielu odmianach. Z spożywczego punktu widzenia możemy je jednak podzielić na dwie grupy: maki niebieskie i białe. Różnią się kolorem ziaren: mak niebieski ma niebiesko-czarne nasiona, mak biały jest jaśniejszy, ma kolor szary lub szarobrązowy. Mak biały nie jest tak rozpowszechniony, wyróżnia się delikatniejszym smakiem. Ponieważ zbiór odbywa się w listopadzie, wykorzystuje się go głównie do przygotowania bułek świętomarcińskich. Pod względem odżywczym oba rodzaje maków są bardzo podobne.
Mak niebieski – efekty
Mak można uznać za bardzo dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak stosunek kwasów omega-3 do omega-6 nie jest korzystny, faworyzuje kwasy omega-6. Zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6 zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także stanów zapalnych w organizmie. Z tego powodu mak powinniśmy spożywać w rozsądnych ilościach (w dodatku zawiera on sporo kalorii). Nasiona maku zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, DE, K). Ma działanie antyoksydacyjne – pomaga neutralizować toksyczne działanie wolnych rodników.
- Witamina A korzystnie wpływa na zdrowie oczu i skóry.
- Docenisz witaminę D jako środek wzmacniający odporność.
- Witamina E jest niezwykle silnym antyoksydantem, działa przeciw przedwczesnemu starzeniu.
- Witamina K wpływa na krzepliwość krwi, jest także przeciwutleniaczem.
Źródła informacji:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-zajadasz-sie-makowcem-zobacz-jak-wplywa-na-twoj-organizm,nId,6476745
Zdjęcie: Pixabay