Alarm dotyczący miodu we Włoszech, ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym: sprawdź natychmiast

Uwaga dotycząca miodu we Włoszech: w przypadku spożycia tej żywności istnieje wysokie ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność. Lepiej sprawdź.

Miód to słodka substancja wytwarzana przez pszczoły, często stosowana jako alternatywa dla cukru, ponieważ uważana jest za bardziej naturalną. Idealnie nadaje się do spożywania łyżeczką lub do słodzenia kawy lub innych napojów typu herbatki ziołowe czy herbaty.

Miód jest źródłem białka, wapnia, żelaza, sodu, potasu, fosforu, magnezu, witamin i nikt by nie pomyślał, że może być szkodliwy.

Zamiast tego we Włoszech obowiązuje ostrzeżenie dotyczące miodu właśnie dlatego, że jego spożycie może w niektórych przypadkach prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność i dlatego w pewnych okolicznościach lepiej go unikać.

Alarm dotyczący miodu we Włoszech: gdy istnieje ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność

Matki często dają miód swoim dzieciom, na przykład gdy mają kaszel, ból gardła lub choroby górnych dróg oddechowych. Miód ma ogólnie właściwości łagodzące i jest stosowany w leczeniu tych zaburzeń.

Błędem jest jednak to, że matka podaje miód bardzo małemu dziecku (od 0 do 12 miesięcy), na przykład zanurzając smoczek w tej słodkiej substancji. Jest to zły nawyk, ponieważ wszystkie oficjalne wytyczne, takie jak WHO czy Istituto Superiore della Sanità zdecydowanie odradzają jego stosowanie, biorąc pod uwagę, że w miodzie, wśród różnych zanieczyszczeń, znajdują się zarodniki Clostridia.

Zarodniki te nie stanowią problemu dla nikogo, z wyjątkiem dzieci w wieku 0-12 miesięcy, ponieważ nie mają one wystarczająco dojrzałej flory jelitowej, aby zapobiec kolonizacji światła jelita przez botulinę.

Gdyby tak się stało, powstałaby toksyna, która zostałaby wchłonięta przez błonę śluzową i wraz z krwią dotarłaby do zakończeń nerwów obwodowych, gdzie blokując uwalnianie acetylocholiny, uniemożliwiałaby przekazywanie nerwów.

Botulizm dziecięcy jest chorobą objawiającą się zstępującym symetrycznym porażeniem wiotkim, charakterystycznym dla wszystkich postaci zatrucia jadem kiełbasianym. Charakterystycznymi objawami zatrucia jadem kiełbasianym u niemowląt są::

  • uogólniona hipotonia
  • drętwienie tj
  • zmieniony wyraz twarzy
  • niepokój
  • brak kontroli szefa
  • płacz/zmieniony głos
  • opadanie powiek
  • rozszerzenie źrenic
  • trudności ze ssaniem
  • niedomykalność
  • trudności w oddychaniu
  • zaparcia i zatrzymanie moczu

Miód może zatem być spożywany przez dzieci i dorosłych bez żadnego zagrożenia dla zdrowia, ale nie przez niemowlęta ze względu na zarodniki Clostridia wytwarzające zawarte w nim toksyny botulinowe.. Matki podające miód swoim dzieciom narażają je na bardzo duże ryzyko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *