Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z naszych sztandarowych produktów, ale niestety w tym roku Włochy zostały wyprzedzone przez inny kraj.
Jeśli chodzi o tradycję kulinarną, Włochy z pewnością nie pozwalają sobie na rozgłos i nie mają nikomu czego pozazdrościć. Mamy kuchnię bogatą w kolory i smaki, wyjątkowe dania i niezwykle wysokiej jakości surowce. Wystarczy pomyśleć o tak prostym daniu jak spaghetti z pomidorami i bazylią, które stało się naszą wizytówką na całym świecie.
Albo myślimy o pizzy margherita, lasagne lub parmigiana z bakłażanem. Zasługą na sukces tych typowych dań jest przede wszystkim jakość surowców, które muszą być zawsze bardzo świeże i zerokilometrowe. I we wszystkich włoskich przepisach nie może zabraknąć składnika, który reprezentuje jedną z naszych doskonałości: oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Na włoskich stołach nie może zabraknąć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia: wzbogaca każde danie dzięki swojemu ostremu i niepowtarzalnemu smakowi. Istnieją różne typy, które różnią się stopniem intensywności, ale przede wszystkim obszarem pochodzenia. Olejek EVO z Gardy bardzo różni się od olejku EVO z Apulii.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest nie tylko bardzo dobra, ale także bardzo dobra dla zdrowia, ponieważ jest bogata w tłuszcze nienasycone: tłuszcze, które są dobrymi przyjaciółmi naszego serca. Pomaga także lepiej przyswajać niektóre witaminy, takie jak witamina A, D i E. Niestety jednak, jak wynika z najnowszego rankingu, wśród olejów dostępnych na rynku najlepsze nie są włoskie.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: oto najlepsze
Włochy wyprzedziły inny kraj pod względem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Mimo że nasz kraj jest jednym z największych producentów i pomimo doskonałej jakości naszych oliwek, w tym roku nie jesteśmy pierwsi w rankingu. Właściwie: nie dostajemy się nawet na podium. Zobaczmy, jakie według tego rankingu są najlepsze oleje roku 2024.
Kiedy mówimy o oliwie, przypomina to trochę rozmowę o winie: co roku jest inaczej. Tak naprawdę klimat ma ogromny wpływ na jakość oliwek, w związku z czym ta sama firma, która zostanie nagrodzona w jednym roku, w następnym może nawet nie stanąć na podium. Według rankingu Flos Olei 2024, w tym roku Włochy zostały wyprzedzone przez Hiszpanię.
Ranking najlepszych oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia roku 2024 przedstawia się następująco:
- Casas de Hualdo – Cornicabra – ChNP Montes de Toledo (Hiszpania)
- Castillo de Canena Reserva Familiar – obraz (Hiszpania)
- Aceites Finca La Torre – One – z rolnictwa ekologicznego (Hiszpania)
- Farma Comincioli – I Denocciolati – Casaliva (Lombardia, Włochy)
- Frantoio Bonamini – Vert de Vertes (Wenecja Euganejska, Włochy)
- Frantoio Franci – Villa Magra – Grand Cru (Toskania, Włochy)
- Viola Agricultural Company – Costa del Riparo – z rolnictwa ekologicznego (Umbria, Włochy)
- Americo Quattrociocchi – Olivastro – z rolnictwa ekologicznego (Lacjum, Włochy).
Jak widać wyraźnie Hiszpania zdobywa wszystkie trzy miejsca na podium. Co więcej, Hiszpanii udaje się wyprodukować około 3 razy więcej niż nasz kraj