Niewiele osób wie, że burgery należy zawsze jeść dobrze wysmażone. Powód należy poważnie rozważyć!
W kuchni prawdziwym ryzykiem często nie jest to, co jemy, ale niewłaściwe praktyki przygotowywania posiłków. Eksperci ds„Eksperymentalny Instytut Zooprofilaktyki w Wenecji podkreślili dlaczego spożywanie niedogotowanych hamburgerów może być niebezpieczne dla zdrowia. W ostatnich latach ich spożycie odnotowuje wykładniczy wzrost, stając się jednym z najważniejszych trendów żywieniowych. Pierwotnie uważane za proste jedzenie uliczne, było podawane głównie przez puby i międzynarodowe sieci fast foodów.
Dziś hamburger przekształcił się w bardziej wyszukane danie z nieskończoną liczbą odmian, w tym burgery z kurczakiem, rybą i wegańskie, przygotowywane z wysokiej jakości składników i oferowane w modnych restauracjach i wyspecjalizowanych miejscach. Ostatnio stała się także jedną z najlepiej sprzedających się potraw w sektorze żywności na dowóz we Włoszech. Chociaż należą one do najbardziej lubianych potraw na świecie, większość ludzi nie docenia tak ważnego aspektu, jakim jest gotowanie. Jest to jednak bardzo ważne, biorąc pod uwagę, że hamburgery należy jeść wyłącznie dobrze ugotowane i ugotowane powód jest poważny.
Burgery należy jeść tylko dobrze wysmażone: cała prawda
Mięso może być skażone mikroorganizmami chorobotwórczymi, takimi jak Salmonella i Escherichia coli. Bakterie te, naturalnie obecne w jelitach zwierząt, mogą zanieczyszczać mięso podczas uboju, transportu, produkcji, przygotowania do sprzedaży, a nawet przygotowania w domu. W przypadku steków wszelkie zanieczyszczenia pozostają na powierzchni i ulegają zniszczeniu podczas gotowania. Jednakże w burgerach mięso jest mieloneDlatego wszelkie zanieczyszczenia mogą również przedostać się do środka.
Z tego powodu stek można jeść rzadki lub niedogotowany ze stosunkowo niewielkim ryzykiem, natomiast burgery muszą być w pełni ugotowane, aby zapewnić bezpieczeństwo. Przygotowując takie klopsiki lub inne dania z mięsa mielonego, ważne jest, aby zapewnić równomierne i pełne gotowanie. Żadna część mięsa nie powinna pozostać różowa lub niedogotowana. Aby zapewnić eliminację patogenów, temperatura wewnętrzna musi osiągnąć co najmniej 72°C.
Jest to zalecane przez Administracja Żywności i Leków (FDA), agencja rządowa USA odpowiedzialna za regulację produktów spożywczych. Aby mieć pewność, że burger będzie bezpiecznie ugotowany, ważne jest przestrzeganie kilku prostych praktyk podczas przygotowywania i gotowania. Należą do nich używanie termometru do mięsa, jednolite gotowanie, a przede wszystkim unikanie zanieczyszczeń krzyżowych. Jeśli zastosujesz się do wszystkich tych wskazówek, będziesz w stanie wyeliminować wszelkie niebezpieczeństwa, gdy będziesz chciał zjeść pysznego hamburgera.