Nic nie przebije domowych lodów: znamy 3 sposoby na zrobienie ich bez maszyny do lodów!

Słoneczne dni są idealne na lekkie i orzeźwiające lody, dlatego często kusi nas, aby zatrzymać się po nie w cukierni lub kupić je w sklepie. Lody smaczne i wysokiej jakości można jednak przygotować w domu za ułamek ceny tych ze stoisk. Oferujemy trzy przepisy na podstawowy smak waniliowy, który można następnie aromatyzować lub modyfikować według własnej wyobraźni.

Podstawowe rady:

Użyj wysokoprocentowej śmietanki do ubijania: Staraj się wybierać śmietanę zawierającą co najmniej 33% tłuszczu, ale najlepiej 40%. W procedurze, w której konieczne jest wcześniejsze ubicie lodów, dzięki temu do lodów nie tylko zostaje wchłonięte powietrze, ale także zostaje ono zatrzymane, dzięki czemu pozostają puszyste i miękkie. Tłuszcz zawarty w śmietance nadaje lodom smak i kremowość. Z jego pomocą obniży się również temperatura zamarzania lodów, dzięki czemu z łatwością będzie można z nich nabierać gałki nawet jeśli są zamrożone.

Wybierz płytki pojemnik z pokrywką: Lody zamarzają szybciej w płytkim pojemniku, co zapobiega tworzeniu się w ich strukturze kryształków lodu. Najlepiej będzie, jeśli wybierzesz szczelne.

Przed zamrożeniem lody owiń folią spożywczą: Na gotowe lody połóż folię spożywczą, papier do pieczenia lub papier woskowany. Dopiero wtedy nałóż pokrywkę pojemnika. Zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu na powierzchni lodów.

Ugotuj owoce o dużej zawartości wody: Jeśli chcesz dodać do lodów kawałki owoców zawierających większą ilość wody (np. truskawki), lepiej najpierw je zmiksować, aby zmiękły. Następnie pozwól mu ostygnąć w lodówce. Tego typu świeże owoce zbyt mocno stwardniałyby w zamrażarce. Jeśli chcesz użyć świeżych owoców, dodaj je do lodów przed podaniem.

Lody kremowe przygotowane z trzech składników

Do tych lodów potrzebne będą tylko trzy składniki: śmietana, mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.

Mleko skondensowane jest w tym przypadku kluczowym składnikiem, dlatego nie zastępuj go niczym innym. Doda do lodów niezbędną ilość cukru, który rozpuści się w śmietance. Mleko skondensowane obniża również jego temperaturę zamarzania, zapewniając gładką i kremową konsystencję.

Jednocześnie cukier zawarty w skondensowanym mleku otacza pęcherzyki powietrza w lodach, stabilizując w ten sposób ich puszystą strukturę. Mleko skondensowane należy schłodzić co najmniej 4 godziny przed przygotowaniem.

Jeśli wolisz mniej słodkie lody, możesz dodać jeszcze jedną trzecią śmietanki lub wymieszać z puree z dojrzałego awokado. Nawet wtedy lody nie pozostają zbyt zamarznięte i zwarte. Ze względu na swoje właściwości ilość skondensowanego mleka można zmniejszyć jedynie maksymalnie o jedną czwartą.

Ten przepis można również dostosować do wersji bez laktozy. Wystarczy zastąpić śmietankę pełnotłustym mlekiem kokosowym, a mleko skondensowane jego wersją wegańską.

Surowce i procedura

  • 450 ml schłodzonej śmietany do ubijania
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Używając miksera elektrycznego, ubijaj śmietanę na średnich obrotach, aż powstanie sztywna piana.

Wyłącz urządzenie i delikatnie wlej do śmietanki schłodzone mleko skondensowane.

Aby miękka bita śmietana nie opadała szybko, można najpierw nabrać jej niewielką ilość i wymieszać ze skondensowanym mlekiem. Następnie wprowadź to w resztę.

Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż mieszanina zgęstnieje i utworzą się sztywne szczyty. Na koniec ręcznie wymieszaj ekstrakt waniliowy.

Na tym etapie możesz dodać różne smaki do gotowej mieszanki. Gdy lody będą gotowe, przełóż je do zamykanych pojemników i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin lub na noc. Takie lody wytrzymują w nich aż 6 tygodni.

Lody jak ze sklepu

Innym przepisem są lody, które strukturą przypominają te kupowane w sklepie. Jego przygotowanie polega na zamrożeniu podstawowej mieszanki śmietankowo-mlecznej, którą następnie miksujemy w mocnym mikserze lub robocie kuchennym i następnie zamrażamy. Jeśli nie masz tych narzędzi kuchennych, istnieje inna metoda przygotowania: użycie miksera ręcznego lub blendera zanurzeniowego.

  • 375 ml pełnego mleka
  • 625 ml śmietany do ubijania
  • 150 g granulowanego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do mleka w misce dodaj cukier i sól. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodać ekstrakt.

Wlać mieszaninę do płytkiego, zamykanego pojemnika i pozostawić do zamrożenia na 4-5 godzin w zamrażarce.

Po tym czasie wyjąć lody i za pomocą łyżki połamać je na mniejsze kawałki. Jeśli jest zbyt sztywne, należy je trochę poluzować.

Umieść kawałki lodów w blenderze lub robocie kuchennym. Mieszaj przez około minutę lub dwie, ale nie za długo, w przeciwnym razie lody za bardzo się roztopią.

Wlać zmiksowane lody z powrotem do pojemnika lub dodać do niego inne smaki lub składniki. Pozostaw lody ponownie do zamrożenia na 2-3 godziny. Następnie możesz go podać.

Nie masz mocnego blendera? Nie ma problemu, skorzystaj z instrukcji

Jeśli nie masz w domu wydajnego blendera lub robota kuchennego, możesz przygotować lody także według poprzedniego przepisu, korzystając z miksera ręcznego lub blendera zanurzeniowego. Procedura jest dłuższa, ale wynik będzie tego wart.

Po wymieszaniu śmietankowo-mlecznej mieszanki przelej ją do pojemnika i pozostaw do zamrożenia na 45 minut. Kiedy zacznie przymarzać na brzegach, wyjmij je z zamrażarki i dobrze wymieszaj szpatułką. Włóż mieszaninę z powrotem do zamrażarki.

Następnie sprawdzaj lody co 30 minut i ubijaj je na niskich obrotach za pomocą ręcznego lub zanurzeniowego blendera z końcówką do ubijania. Powtarzaj proces przez 2-3 godziny, aż lody stwardnieją.

Luksusowe lody gotowane

Ostatni przepis dotyczy lodów, które mają aksamitną konsystencję i bogaty smak. Przygotowuje się go z gotowanej mieszanki żółtek, mleka, śmietany i cukru, która przypomina budyń.

  • 360 ml pełnego mleka
  • 360 ml śmietany do ubijania
  • 4 żółtka z jajek wielkości L
  • 150 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii

Najpierw przygotuj kąpiel lodową. Napełnij dużą miskę kostkami lodu i jedną do dwóch szklanek zimnej wody. Umieść w nim średniej wielkości miskę, a w środku umieść drobne sitko.

W małym garnku wymieszaj mleko, śmietankę, 100 g cukru, sól i ewentualnie nasiona wanilii i laskę wanilii. Podgrzewaj mieszaninę na średnim ogniu, aż zacznie parować. Mieszaj od czasu do czasu.

Podczas gdy śmietanka się podgrzewa, w drugiej misce ubij żółtka z pozostałym cukrem za pomocą trzepaczki. Powinny pozostać puszyste i nieco jaśniejsze.

Ciągle mieszając, ostrożnie i powoli wlewaj do żółtek połowę ciepłej śmietankowej masy. Następnie powoli wymieszaj tę mieszaninę żółtek w garnku z pozostałą śmietaną i mlekiem.

Następnie gotuj mieszaninę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje na tyle, aby pokryć grzbiet łyżki lub do momentu, gdy termometr kuchenny wskaże 80°C. Może to zająć 5–7 minut. Uważaj, aby nie zagotować mieszanki ani nie gotować jej zbyt długo.

Zdejmij budyń żółtkowy z ognia i przecedź przez sito do przygotowanej miski w łaźni lodowej. Jeśli użyłeś laski wanilii, usuń ją, jeśli nie, wymieszaj z ekstraktem waniliowym.

Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia do temperatury pokojowej w kąpieli. Często mieszaj. Dociśnij folię do powierzchni, aby na budyniu nie utworzył się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce na co najmniej cztery godziny.

Następnie wlać mieszaninę do pojemnika i postępować zgodnie z jedną z procedur wymienionych powyżej. Lody po zamrożeniu możesz zmiksować w blenderze lub ubić w trakcie mrożenia. Konieczne jest również pozostawienie go do zamrożenia przed podaniem.

Tutaj możesz zainspirować się pomysłami i wariacjami na temat podstawowych przepisów na lody.


Źródło:
plnielanu,sk, handletheheat.com, Decortreats.com, bigbolderbaking.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *