Rozwiejmy mit: warzywa nie zawsze są dla nas dobre. Niektóre warzywa mogą poważnie zagrozić naszemu zdrowiu.
Dietetycy, dietetycy i lekarze w ogóle zawsze nam powtarzali, że warzywa to najzdrowsza żywność, jaka istnieje i że powinniśmy jeść co najmniej dwie-trzy porcje dziennie. Niestety, w niektórych przypadkach istnieją warzywa, które nie tylko nie są dla nas dobre, ale w rzeczywistości mogą stanowić poważne ryzyko.
Mogą być białe, czerwone, zielone, żółte, a nawet fioletowe; można je jeść na surowo lub gotowane; Można je przyrządzać na tysiąc różnych sposobów i bez wątpienia są to potrawy polecane przez wszystkich lekarzy. O czym mówimy? Warzywa oczywiście.
Wszyscy dorastaliśmy w przekonaniu, że są to najzdrowsze jedzenie na świecie oraz że aby zachować dobrą formę i zdrowie powinniśmy spożywać go przynajmniej dwie-trzy porcje dziennie. Ten sam Światowa Organizacja Zdrowiaponadto zaleca spożywanie tej ilości.
Warzywa to bowiem kopalnia witamin, soli mineralnych i substancji przeciwutleniających: wzmacniają naszą odporność, chronią przed atakiem wolnych rodników, a niektóre warzywa mają nawet właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko bardzo prawdziwe. Są jednak warzywa, które w niektórych przypadkach mogą być niebezpieczne.
Warzywa: ten błąd zagraża Twojemu zdrowiu
Czy zawsze byłeś przekonany, że warzywa nigdy i w żadnym wypadku nie mogą Ci zaszkodzić? Cóż, bardzo się myliłeś. Chociaż, ogólnie rzecz biorąc, warzywa są dla ciebie bardzo dobre, istnieją sytuacje, w których mogą stać się nawet niebezpieczne. Zobaczmy, kiedy warzywa mogą wyrządzić ci więcej szkody niż pożytku.
Zwłaszcza latem wielu ma zwyczaj spożywać smaczne smażone warzywa jako przystawka lub jako danie główne. Jest to danie smaczne i w sumie lekkie w porównaniu do smażonej ryby czy mięsa. Przecież lato daje nam wspaniałe warzywa, takie jak pomidory, cukinie i bakłażany.
Jednak te trzy typowe letnie warzywa mogą również stać się niebezpieczne. A raczej: stają się niebezpieczne, jeśli nie będziemy ostrożni podczas ich smażenia. Pomidory, cukinie i bakłażany rzeczywiście zawierają dużo wody. Z tego powodu nigdy nie należy ich od razu wrzucać do wrzącego olejutak jak oni.
W rzeczywistości, przy różnicy temperatur pomiędzy lodówką a wrzącym olejem, woda obecna w tych warzywach może zostać uwolniona, w wyniku czego powstanie olejmokry’, a nawet spowodować eksplozję. Tak więc, chociaż wydaje nam się, że gotujemy zdrowe i pyszne danie, w rzeczywistości narażamy bezpieczeństwo własne i członków naszej rodziny.
Jak to zrobić? Rozwiązanie jest bardzo proste: przed smażeniem pomidorów, cukinii i bakłażanów warto to zrobić Warzywa te pokroić w plasterki lub kostkę, posypać solą i odstawić na durszlak na co najmniej 30 minut. Sól powoduje, że warzywa uwalniają wodę wegetacyjną. Na tym etapie wystarczy osuszyć warzywa papierem chłonnym i wtedy możemy je łatwo usmażyć.