Cudowne złote mleko kurkumowe pomaga na przeziębienia. Przygotuj go w domu

Złote mleko kurkumowe to tradycyjny indyjski napój, który zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. O mleku kurkumowym najczęściej myślimy w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i przy suchej pogodzie. Przepis na złote mleko jest prosty i koniecznie go wypróbuj, teraz jest czas!

Podstawowy składnik złotego mleka ma specyficzny aromat i pikantny, mniej gorzki smak. Kurkuma jest głównym składnikiem przyprawy curry. Popularna jest głównie w Azji, zarówno jako przyprawa, barwnik i konserwant, jak i jako lek.

Tradycyjny indyjski napój

to tradycyjny indyjski napój. Przygotowuje się go poprzez podgrzanie mleka krowiego lub roślinnego z dodatkiem kurkumy i innych przypraw (np. cynamonu, czarnego pieprzu i imbiru), które dodatkowo wzmacniają lecznicze właściwości kurkumy.

„Złote mleko jest szczególnie dobrym napojem w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, kiedy pomoże w naturalny sposób wzmocnić układ odpornościowy i będzie dobrym lekarstwem – łagodzi kaszel oraz ból gardła i głowy” polecany przez zielarza Martina Kolára.

Jak przygotować złote mleko

Składniki

  • 1 łyżka świeżo startego lub 1/2 łyżki mielonej

  • 1 łyżeczka świeżo startego lub 1/2 łyżeczki suszonej (pomaga w trawieniu i poprawia smak)

  • 250 ml mleka (krowiego, kokosowego, migdałowego)

  • 1/2 łyżeczki mielonej (przyprawy rozgrzewającej)

  • szczypta mielonego czarnego pieprzu (w celu zwiększenia wchłaniania kurkumy, zawarta w pieprzu piperyna zwielokrotnia działanie kurkuminy)

  • 1 łyżeczka do słodzenia

  • 1 łyżeczka najlepiej oleju kokosowego lub masła (pomaga organizmowi wchłonąć kurkumę)

Przygotowanie

Powoli podgrzej mleko, gdy będzie ciepłe, dodaj przyprawy, wymieszaj i pozwól mu bulgotać przez około minutę. Nie gotuj! Wyjąć, wymieszać z tłuszczem i pozostawić na chwilę pod przykryciem. Jeśli nie chcemy w napoju kawałków świeżego imbiru i kurkumy, odcedź płyn. Dosłodzić miodem. Pijemy ciepłe. Możemy posypać cynamonem i pieprzem, ja dekoruję całym cynamonem.

Używać

Mleko z kurkumą pijemy raz dziennie profilaktycznie, dwa lub trzy razy dziennie w przypadku epidemii, aby złagodzić objawy. Dla uspokojenia przed pójściem spać częstujemy się filiżanką żółtego napoju.

Jak zrobić złotą pastę z kurkumy

Składniki

Przygotowanie

W misce wymieszaj pieprz, imbir, cynamon, kardamon i sól. Kurkumę zalać szklanką wody i chwilę gotować cały czas mieszając, w razie potrzeby dodając wodę. Dodaj więcej przypraw i mieszaj w umiarkowanej temperaturze, aż powstanie pasta. Wyjmij i wymieszaj z olejem kokosowym. Gdy pasta będzie gładka, przełóż ją do szklanki i pozostaw do ostygnięcia. W miarę ostygnięcia mieszanina będzie bardziej gęstnieć. Po całkowitym ostygnięciu zamknij je. W lodówce wytrzyma do 3 tygodni.

Używać

Aby przygotować złote mleko, wystarczy zmieszać 1 łyżkę pasty z kurkumy w szklance ciepłego mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *