Nawet jaja skażone PFAS: przeprowadzone analizy ujawniają niepokojący fakt

Alarmujący fakt dotyczący jaj, które spożywamy na co dzień: najnowsza analiza wskazuje na bardzo wysokie zanieczyszczenie PFAS.

Świat alertów żywnościowych, a także wycofań z supermarketów czy ośrodków uprawnionych do sprzedaży i handlu detalicznego żywnością nigdy nie jest spokojny, w istocie każdego dnia różne światowe organy (jedna z pierwszych Światowego Porządku Zdrowia) przekazują wszystko, co powszechnie spożycia jest badany, aby móc określić go jako w 100% bezpieczny. Wystarczy wejść na włoską stronę internetową Ministerstwa Zdrowia, aby codziennie być na bieżąco z różnymi raportami.

Wśród produktów pakowanych, dużej i mniejszej produkcji, ale także żywności świeżej, konserwowej czy pakowanej próżniowo, mamy nowy raport, w którym pojawiają się dość niepokojące dane. Jajka, które kupujemy na co dzień, nie są już bezpieczne, gdyż zawierają bardzo dużą zawartość PFAS. Ale przejdźmy do szczegółów i dowiedzmy się więcej.

Nie należy spożywać jaj z dużą zawartością PFAS: najnowsze dane nie mogą dawać nam poczucia bezpieczeństwa

Zanim w ogóle porozmawiamy o alarmujących danych uzyskanych w wyniku dokładnej analizy, wyjaśnijmy tym, którzy nie wiedzą, czym jest PFAS: jest tam Angielski akronim oznaczający „perfluorowane substancje alkilowane To moglibyśmy to zdefiniować znacznie łatwiej w substancje perfluoroalkilowe. Znajdują one zastosowanie w bardzo szerokiej gamie produktów, takich jak patelnie z powłoką nieprzywierającą, niektóre urządzenia gospodarstwa domowego, materiały przemysłowe w produkcji odzieży, a nawet opakowania do żywności.

Stosowanie tych substancji ma na celu sprawienie, aby to, co zostało przez nie pokryte, trwało długo i przez długi czas. Podstawowy problem polega na tym, że mają one bardzo dużą zdolność do zanieczyszczania środowiska, w którym żyjemy, i nie tylko. problemy zdrowotne byłyby druzgocące. Można by wykazać wzrost poziomu cholesterolu we krwi, choroby i zmiany w tarczycy i wątrobie, a także w całym układzie odpornościowym.

Najnowsze ostrzeżenie Regionalnej Agencji Zdrowia jest jasne: niektórych jaj wyprodukowanych na obszarach francuskich nie należy spożywać Verneuil-en-Halatte i Villers-Saint-Paul ponieważ są zanieczyszczone bardzo dużą zawartością PFAS. Już w 2023 roku organizacji pozarządowej Gènèrations Futures podniósł tę kwestię i tak naprawdę po roku zagrożenie jest bardziej konkretne niż kiedykolwiek. Dowiadujemy się tego z analiz przeprowadzonych na samych jajach 66% analizowanych próbek przekroczyło standardy bezpieczeństwa w przypadku wielu innych PFAS.

Chociaż jest bardzo mało prawdopodobne, że francuskie jajka trafią do naszych supermarketów, problem ten bardziej niż kiedykolwiek został poruszony na szczeblu globalnym, ponieważ substancje te nie tylko już niszczą cały świat, ale również wyrządziłyby szkody nam, którzy na nim żyjemy. Musimy zatem przekazywać tę wiadomość, pokładając nadzieję w tych, którzy nami rządzą. ARS wyraziło swoje duże zaniepokojenie i zażądało wnikliwej i bardzo szczegółowej analizy tej kwestii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *