Dlaczego nigdy nie należy kłaść marchewki obok owoców, ekspert zdradza powód: porady dotyczące prawidłowego ich przechowywania.
Gdzie przechowujesz kupioną marchewkę? Marchew powinna zawsze przechowywać w lodówcew szufladzie przeznaczonej na warzywa, ewentualnie w torebkach, aby uniknąć kontaktu z innymi warzywami i zieleniną. Chodzi o ale ważne jest, aby wiedzieć, że w rzeczywistości każdy owoc i każde warzywo należy chronić zawsze w pewnej odległości od siebie.
Co najwyżej w niektórych przypadkach można dokonać skojarzeń. Jednak jedną błędną rzeczą jest trzymanie wszystkich owoców i warzyw w tym samym koszyku. To jeden praktyka, której należy unikaćale które wielu przyjmuje. Z pewnością widok owoców i warzyw w pięknym wiklinowym koszu to radość dla oczu, jest to ozdoba kuchni, nadaje kolor i zapach, ale nie służy długotrwałemu przechowywaniu produktów.
Jak przechowywać marchewki, nigdy nie umieszczaj ich w pobliżu owoców: powód
Łączenie owoców i warzyw nie jest dobrym pomysłem ze względu na lokalizację pomaga im szybko dojrzeći ryzykujesz wyrzuceniem ich przed zjedzeniem wszystkich. W rzeczywistości wiele owoców zawiera etylen, a substancja gazowa stymulująca dojrzewanie. Owoc, który dyfunduje etylen, spowoduje szybkie dojrzewanie owoców znajdujących się obok niego i równie szybkie ich niszczenie.
Na przykład nie wszystkie owoce podlegają działaniu etylenu, twierdzą eksperci owoce cytrusowe nie są dotknięte z tej gazowej substancji. Zawsze jednak warto zwracać uwagę na to, jak produkty są przechowywane, unikając ich układania w stosy, a przede wszystkim tych, które ich nie posiadają.
Owoce zawierające etylen to banany (), jabłka, kiwi, awokado, melony, mango, brzoskwinie, gruszki, śliwki, ale także sałata, kapusta, cebula, bakłażan, pomidory czy grzyby. Należy je zawsze przechowywać osobno. Są też inne rośliny, które nawet jeśli wytwarzają etylen, w mniejszej postaci, są szczególnie wrażliwe na tę substancję.
Owoce wydzielające etylen należy zawsze trzymać w izolacji
Brokuły, brukselka, winogrona, szparagi, ziemniaki, arbuzy, cukinie i marchewki również należy trzymać w izolacji. Na przykład, marchewka nigdy nie powinna znajdować się w środku owocówbo stają się gorzkie. W obecności etylenu warzywa te wytwarzają substancje gorzkie. Jest to obrona ze strony warzywa, aby stać się mniej atrakcyjnym.
Ważne jest, aby chronić marchewkę, a także wszystkie inne produkty, przed kontaktem z innymi warzywami, przechowując je oddzielnie, najlepiej w papierowych torebkach. Marchew, lepiej przechowuj je w plastikowych torebkach, w lodówce. Etylen to gazowy hormon roślinny, który rozpoczyna proces dojrzewania warzyw. Jak on to rozpoczyna?
Rozbijając pektynę obecną w owocach, przekształcając skrobię w cukry proste, a następnie modyfikując barwę owocu i ilość chlorofilu. Niektóre produkty jednak są niewrażliwe na etylendlatego można je zachować w dowolnej grupie roślin. Są to owoce cytrusowe, słodka papryka, jarmuż, ananas, chociaż wytwarzają one niewielkie ilości etylenu, oraz jagody.