Odwrócony krem z orzechów laskowych to właściwie przeciwieństwo popularnego, znanego na całym świecie kremu kakaowego z orzechów laskowych. W tym jednak użyjesz białej czekolady i w ten sposób stworzysz niezwykłą, której nie kupisz w sklepie. Jeśli Cię zainspirowaliśmy, zacznij przygotowywać i ciesz się idealnym połączeniem smaków.
Potrzebujemy
- 225 g białej czekolady
- 125 g prażonych orzechów laskowych bez skórki
- ⅛ łyżeczki soli
- 5 łyżek płynnego oleju roślinnego
- 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Procedura
- Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, ciągle mieszając.
- Orzechy laskowe i sól wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie masa przypominająca grubą mąkę orzechową.
- Następnie dodać olej i ekstrakt waniliowy i mieszać, aż powstanie pasta.
- Do tej mieszanki dodaj ciepłą, ale nie gorącą czekoladę.
- Mieszaj, aż składniki się połączą i utworzą jedwabiście gładkie masło orzechowe. Na tym etapie jest jeszcze płynny. Umieszczamy go w zamykanym pojemniku, twardnieje w lodówce w ciągu 6 do 8 godzin. Po stwardnieniu odwrócony krem z orzechów laskowych jest gotowy do spożycia.
Śledź naszego Instagrama