Soki owocowe: odkryto, które są doskonałe, a których należy unikać, już nie wybieraj na chybił trafił

Wreszcie odkryto prawdę o sokach owocowych, które kupować, a jakich unikać: szokujące rezultaty.

Antidotum na letnie upały, zwłaszcza jeśli świeże soki owocowe regenerują ducha. Przyjemne w smaku i kolorowe, uszczęśliwią całą rodzinę. Oczywiście w dalszym ciągu są one przedmiotem dyskusji ekspertów ze względu na zbyt dużą zawartość cukrów choć nie wszystkie są takie same bo niektóre są naturalne – pamiętajmy jednak, że owoce zawierają już pewien procent słodyczy, można więc unikać produktów zawierających słodziki i inne dodatki.

Zwłaszcza przed półką w supermarkecie przyciąga nas opakowanie, ale także nasz własny gust lub po prostu cena, być może w ofercie. Cóż, od dziś konsumenci będą mogli wybierać z większą świadomością, bo badanie analityczne opublikowało wyniki, jakie one pokazują które soki należy wykluczyć z listy zakupów, a które są bardziej godne uwagi. Szokujące odkrycie ze szczególnym odniesieniem do potencjalnych „składników”.

Soki owocowe, jakie wybrać? Oto, co zawierają kultowe letnie napoje

Soki owocowe zwykle zaspokajają ochotę na słodycze, ale brakuje im błonnika i witamin. Bardziej wskazane jest ich wykonanie domowej robotysą bardziej autentyczne, bez dalszych dodatków. W każdym razie najpopularniejsze są napoje pakowane, które można znaleźć w sklepach spożywczych lub dużych supermarketach detalicznych. Co jednak one zawierają? Dogłębne badania ujawniły brutalną prawdę – choć są też pewne pozytywne skutki, co najmniej nieoczekiwane.

Produkty spożywane także przez dzieci, a jednak można znaleźć ślady pestycydów, mykotoksyn i innych niepożądanych substancji. Postępuj jednak w sposób uporządkowany. W badaniu poddano analizie 20 próbek soków i napojów owocowych różnych marek. Dlatego też, choć w bardzo niskich stężeniach, pojawiły się takie substancje, jak acetamipryd (środek owadobójczy neonikotynoidowy), pirymetanil (środek grzybobójczy) i etirimol (środek grzybobójczy). Jedyną stwierdzoną (i tolerowaną w określonych granicach) substancją jest mikotoksyna patuliny – tylko 50 mcg/kg dla dorosłych.

Ponadto wysoki poziom cukru jak w Puertsol Eurospin z jabłkiem i bananem dobre wieści dla Rauch Bravo, Santal Multifrutti, Carrefour jabłko i czerwone owoce i wreszcie NaturaSìze względu na ich (nieliczne) naturalne cukry. Jednakże obecność substancji słodzących, substancji słodzących – na przykład syropu glukozowo-fruktozowego w sokach Esselunga i Smart Esselunga) – oraz aromatów poprawiających smak jest trwała. Ogólnie rzecz biorąc, nie wydano zbyt szczęśliwych ocen, chociaż pojawiły się pewne przebłyski nadziei, które rzuciły światło na te badania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *