Oto ostateczny przewodnik na temat idealnego marynowanego kurczaka: 4 kluczowe elementy

Jak idealnie zamarynować kurczaka? Nie powinieneś kierować się pogłoskami, ale respektuj cztery podstawowe elementy: zobaczysz, co za marynata!

Wśród najpopularniejszych mięs, kurczak jest rekordzistą pod względem smaku i preferencji. Uwielbiane przez dzieci, ale nawet dorośli nie mogą się oprzeć nogom, udom, podudziom i całym piersiom. Świetnym klasykiem kuchni zagranicznej jest na przykład kurczak faszerowany, w alternatywnej wersji dla indyka na Święto Dziękczynienia. Ten rodzaj mięsa jest lekki, bogaty w białko i doskonale komponuje się z dietami kontrolowanymi lub po prostu jest dedykowany osobom chcącym zgubić kilka kilogramów.

Powszechnym ryzykiem jest jednak to, że kurczak po ugotowaniu staje się żylasty, trudny do przeżucia i trudny do strawienia. Dzieje się tak dlatego, że mięso nie zostało marynowane, co w tym przypadku podlega specjalnemu procesowi, aby było miękkie, strawne i smaczne. Oto dlaczego dzisiaj chcemy Wam zdradzić jak w tak perfekcyjny sposób marynować kurczaka będziesz się zastanawiać, dlaczego nie pomyślałeś o tym wcześniej! Oto sekrety ekspertów.

Idealny kurczak w marynacie, sekrety szefów kuchni: jeśli to zrobisz, zobaczysz, jakie danie wyjdzie

Marynowanie to proces wstępnej obróbki mięsa ogólnie tam, gdzie należy go zmiękczyć. Dlatego nie tylko ze względu na smak, ale także i przede wszystkim na konsystencję (patrz lub ). Weź pod uwagę, że całe mięso składa się z włókien mięśniowych, które mogą twardnieć lub sztywnieć. Marynowanie daje zatem możliwość ich zmiękczenia, umożliwiając wniknięcie przypraw, które będą stanowić podstawę smaku naszego dania.

Marynata koniecznie musi mieć 4 klucze kompozycji: tłuszcz, kwas, cukier i przyprawy. Zwykle pierwszy oliwa z oliwek, jest niezbędna do zmiękczenia mięsazwiększając stopień wilgotności. Drugi jest niezbędny do rozbicia białek z tłuszczudzięki czemu jest o wiele bardziej delikatny i strawny. Zwykle jest używany ocet lub sok z cytryny.

Trzeci zamiast tego idzie na korzyść procesu karmelizacji mięsa, używając cukier biały, brązowy lub miód. W końcu przyprawy służą do nadawania preferowanego aromatubardziej wędzone, ostrzejsze lub wręcz przeciwnie, bardziej naturalne, w tym przypadku wybieramy te, które wolimy.

Należy zatem odpowiednio osuszyć kurczaka, przełożyć go do miski i dodać to, o czym przed chwilą wspominaliśmy. Na 500g kurczaka należy dodać 100ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu, 1 cukier i minimum 2 łyżki przypraw. Energicznie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Im dłuższy czas marynowania, tym lepszy smak oraz możliwość prawidłowego wnikania emulsji we włókna mięsa. Następnie przechodzimy do gotowania. W ten sposób kurczak będzie idealnie zamarynowany i pożegnamy się z ciągnącym się efektem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *