Większość osób radzi sobie z czarną herbatą, którą okazjonalnie piją na zmianę z zieloną herbatą lub kilkoma sprawdzonymi herbatkami ziołowymi. Jeśli szukasz nowego smaku, po prostu herbaty, która smakuje zupełnie inaczej, spróbuj lapacho. Należy do herbat ziołowych, wytwarzana jest z kory drzewa Tabebuia serratifolia i pochodzi z Ameryki Południowej.
pochodzi z Ameryki Południowej, a mianowicie Brazylii, Boliwii, Peru, Argentyny i Paragwaju, gdzie trunek ten ma ogromną i długą tradycję. Jest wytwarzany z wewnętrznej kory pnia drzewa lapacho (Tabebuia serratifolia), które dożywa bardzo błogosławionego wieku do 700 lat.
Niezwykły zapach i smak
Herbatę Lapacho wytwarza się wyłącznie z dwóch rodzajów drzewa lapacho, tj. Lapacho Colorado i Lapacho Morado. Kora drzew jest czerwonobrązowa, a przygotowana z niej herbata ma delikatny aromat z nutą drzewną i aromatem wanilii. To bardzo przyjemny smak.
Jak zrobić herbatę lapacho
Zagotuj około 1 litra wody, dodaj 4 czubate łyżeczki herbaty lapacho i gotuj jeszcze około 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw herbatę do zaparzenia na kolejne 15-20 minut. Na koniec przecedź herbatę przez drobne sitko i możesz ją dosłodzić miodem. Pij herbatę lapacho na gorąco lub na zimno, w zależności od smaku.
Najczęściej nie zaleca się picia herbaty w sposób ciągły, codziennie, przez bardzo długi czas, po 2-3 tygodniach codziennego picia zaleca się miesięczną przerwę. Zwykle zalecana dawka to 2 filiżanki dziennie.
Lecznicze działanie herbaty lapacho
-
Łagodzi objawy grypy i przeziębienia, tłumi duszność i gorączkę
-
Ma działanie przeciwzapalne
-
Pomaga w leczeniu tocznia i łuszczycy
-
Łagodne objawy u pacjentów z HIV
-
Spowalnia oznaki starzenia
-
Działa jak naturalny antybiotyk
-
Poprawia zdolność przenoszenia tlenu we krwi
-
Leczy infekcje drożdżakowe
-
Zmniejsza objawy zapalenia stawów, łagodzi ból i stany zapalne
Skutki uboczne
Przy długotrwałym stosowaniu herbaty lapacho lub piciu większych dawek mogą wystąpić nudności i zazwyczaj biegunka.