FOTOPRZEPIS Świetny sznycel holenderski z serkiem topionym: Na stole nawet nie ma czasu wystygnąć!

Na pierwszy rzut oka przypomina holenderską specjalność, ale tak naprawdę to stary, dobrze znany klasyk ze szkolnej stołówki. Mowa o sznycelu z mięsa mielonego w chrupiącej panierce i z panierowanym serem w środku. Jeśli poczęstujesz się kremowym puree ziemniaczanym z sałatką z ogórków, masz lunch idealny.

Czeski szef kuchni Marek Pavela również lubi inspirować się kuchnią tradycyjną, który doprowadził do perfekcji oryginalny przepis i przygotowuje sznycel holenderski nieco inaczej. Oczywiście musieliśmy wypróbować jego przepis.

Potrzebujemy

  • 1 kg mięsa mielonego (mieszanka wołowiny i wieprzowiny)
  • 300 g twardego sera
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 rolki
  • 3 ząbki czosnku
  • panko lub klasyczna bułka tarta
  • zwykła mąka
  • szczypiorek
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Procedura

Bułki pokroić w drobną kostkę, zalać mlekiem i pozostawić do namoczenia.

Do bułek dodać mięso, 2 jajka, wyciśnięty czosnek, 200 g startego sera i posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

Pozostały ser pokroić w kostkę. Bierzemy porządną garść masy mięsnej, formujemy z niej kulę, którą dociskamy na desce i kładziemy na środek kilka kawałków sera. Końce łączymy w taki sposób, aby ser schował się w środku i lekko dociskamy rękami, aby nacięcia nie były zbyt grube.

Nadziewane kotlety zawijamy w klasyczny potrójny wrap – najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.

Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju i powoli smaż kotlety na złoty kolor z każdej strony.

Do gotowych kotletów możesz podawać dodatki i warzywa według własnej wyobraźni. A jeśli zostanie Ci trochę smażonych kawałków, posłużą również jako szybki dodatek do pieczywa w pracy lub w podróży. Ciesz się! Śledź nasz Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *