Aby słodzić napoje lub tworzyć słodkie przepisy, możesz zastąpić cukier tymi pysznymi alternatywami.
Cukier biały jest zawsze obecny w domu, ponieważ oprócz słodzenia kawy, mleka i innych napojów jest uniwersalnym składnikiem w kuchni do tworzenia ciast, deserów i nie tylko. Istnieje jednak wiele innych, często nieznanych, sposobów słodzenia napojów i przetworów.
Rzeczywiście, cukier można ze smakiem zastąpić równie smacznymi i zdrowszymi alternatywami. Oto, czym są.
Alternatywy dla cukru
Od śniadania rano po słodki poczęstunek po obiedzie – obecnie jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania zbyt dużej ilości cukru. A to nie jest nic dobrego, jeśli weźmie się pod uwagę, że WHO zaleca ograniczenie spożycia do maksymalnie 50 g dziennie. Zatem do słodzenia kawy i innych napojów, ale także do własnych słodkich przetworów, można je uznać za zdrową alternatywę dla cukru, która zaspokoi nawet ochotę na słodycze.
Żywność przemysłowa zawiera głównie sacharozę, czyli cukier biały lub trzcinowy. Można je zastąpić zdrowsze naturalne słodziki które mają mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny i więcej niezbędnych składników odżywczych, takie jak słód, syrop klonowy czy syrop z agawy. W przeciwieństwie do czystej sacharozy, wszystkie te naturalne słodziki zawierają różne kombinacje sacharozy, glukozy, fruktozy, maltozy, ale także pewne składniki odżywcze.
Syrop klonowy można więc dodać do naleśników lub chleba bananowego; syrop z agawy w herbatach ziołowych lub jogurcie; miód, dostępny w różnych odmianach, może słodzić napoje lub ciasta, kremy i budynie. Co więcej, cukier można również zastąpić cukrem melasa z granatówktóry uzyskuje się przez długie gotowanie kwaśnego soku z granatów. Świetnie nadaje się do przyprawiania, przygotowywania koktajli lub tworzenia aromatycznych napojów.
Inne zdrowe alternatywy dla cukru to: kakao, suszone owoce, kokos, niektóre zioła i przyprawy (takie jak wanilia i cynamon). Składniki te mają zdolność przywoływania słodkiego smaku, ale bez podnoszenia poziomu cukru we krwi jak cukier, nadając doskonały smak napojom i każdemu przepisowi. Lukrecja jest również doskonałym słodzikiem siła słodząca 30 do 50 razy większa niż sacharoza. Krótko mówiąc, zwykły cukier nie jest jedynym słodkim składnikiem, który można wykorzystać w kuchni, ale istnieją równie smaczne, ale zdrowsze alternatywy, które można rozważyć.