Założę się, że zawsze się mylisz: oto jak wyczyścić pierś z kurczaka, tylko wtedy będziesz mieć 100% pewności, poznasz proces i nie będziesz mieć żadnych problemów.
Jeśli istnieje składnik, który naprawdę może przydać się w spiżarni, bo jest lekki i łatwy w przygotowaniu, to z pewnością jest to pierś z kurczaka. Jest to rodzaj mięsa idealny na obiad o każdej porze roku, ponieważ jest tak wszechstronny, że można go stosować w wielu różnych przepisachod letnich sałatek po zimową bracciatę, przechodząc przez wykwintne kolacje, gdy masz wyjątkowych gości.
W rzeczywistości pierś z kurczaka można po prostu grillować lub gotować na patelni, ale może stać się także bohaterem oryginalnych dań i inny niż zwykle, bo można go ugotować w mleku, piwie, a nawet pokroić w kostkę, panierować i usmażyć, tworząc pyszne krokiety. Świetnie komponuje się także z sałatkami, być może w połączeniu z pomidorami, rukolą, płatkami parmezanu i kukurydzą, a może z warzywami w julienne.
Jest to składnik uwielbiany także przez dzieci, ponieważ można z niego przygotować pyszne kotlety o najróżniejszych kształtach. Do tego typu przepisu najlepiej kupić całą pierś z kurczaka, a następnie ją pokroić, tak jak wolisz przygotować krokiety i przysmaki dla całej rodziny. Jednak przed cięciem należy go dobrze oczyścić.
Tak naprawdę konieczne jest wyeliminowanie kości i tłuszczu, ponieważ w przeciwnym razie ryzykujesz zniszczeniem potraw, które podajesz na stół. Wiesz co to jest właściwa procedura pozwalająca uzyskać w 100% czystą i bezpieczną pierś z kurczaka? Nie wszyscy o tym wiedzą i do tej pory prawdopodobnie też zawsze się myliłeś!
Zawsze się myliłeś: oto jak wyczyścić pierś z kurczaka, aby być w 100% bezpiecznym, proces jest prosty i szybki
Pierś z kurczaka to jeden z najlżejszych, najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych składników naszej kuchni, który można wykorzystać do wielu różnych przepisów. Jeśli jednak kupisz cały mostek, należy go dokładnie wyczyścić, aby uniknąć pozostawienia na talerzu kości i tłuszczu co mogłoby zmienić smak. Ale w jaki sposób należy odkostnić i oczyścić kurczaka? Czy na pewno wiesz? Oto proces krok po kroku.
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest zaopatrz się w deskę do krojenia i nóż który jest odpowiedni do tego typu operacji. Weź klatkę piersiową i usuń kość w kształcie litery „Y” na górze. Oczywiście należy starać się przecinać tylko kość, unikając usuwania zbyt dużej ilości mięsa. Podążaj za linią kości i przetnij pierś na dwie części, oddzielając obie połówki.
Jeden z nich będzie miał białą chrząstkę, która zostanie usunięta wraz z małymi fragmentami tłuszczu, zawsze uważając, aby nie pokroić za dużo mięsa. W drugiej połowie będzie jednak tylko tłuszcz, który trzeba będzie usunąć. Na tym etapie wystarczy przeciąć każdą połówkę, aby ją otworzyć i uzyskać duży plaster do ugotowania lub pociąć dalej, aby uzyskać cieńsze plasterki. Dobra robota!