Zdecydowałeś się na zmianę stylu życia i przejście na bardziej dietetyczną dietę? Pescetarianizm staje się coraz bardziej popularny, co zdaniem ekspertów ma pozytywny wpływ na zdrowie. Charakterystyczne dla takich ludzi jest to, że nie jedzą mięsa ssaków, lecz spożywają ryby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Mogą jeść warzywa, owoce, mleko, jaja i ryby, ale w ich diecie nie znajdziesz drobiu, dziczyzny, dziczyzny, mięsa króliczego, wołowiny czy wieprzowiny. Pescetarianizm wpływa na cholesterol, ciśnienie krwi i układ sercowo-naczyniowy. Ponadto działa nie tylko profilaktycznie na cukrzycę i otyłość, ale także na raka jelita grubego.
Mniejsze ryzyko raka
Według Światowego Funduszu Badań nad Rakiem Słowacja ma najwyższą na świecie zapadalność na raka jelita grubego. Regularnie plasuje się na pierwszym lub drugim szczeblu. Amerykańscy badacze odkryli, że pescetarianie mają o 43% niższe ryzyko raka okrężnicy i o 22% mniejsze ryzyko raka odbytnicy w porównaniu z osobami stosującymi regularną dietę. Według Michaela Orlicha z Loma Linda University w Kalifornii wyniki jedynie potwierdzają związek pomiędzy spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa a tą chorobą onkologiczną. Zapobiegawczo działa nie tylko ograniczenie spożycia mięsa, ale także zwiększone spożycie pokarmów roślinnych wśród pescetarian.
Może zainteresuje Cię:
Pożegnaj tłuszcz i otyłość
Oprócz spożycia czerwonego mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego do czynników ryzyka raka okrężnicy i odbytnicy zalicza się alkohol, palenie tytoniu i otyłość, zwłaszcza dużą ilość tłuszczu w okolicy talii. Wśród pescetarian, podobnie jak wegetarian i wegan, praktycznie nie spotykamy osób otyłych. Dzieje się tak także dlatego, że spożywają mniej rafinowanych zbóż, cukrów, tłuszczów, żywności w puszkach i fast foodach oraz słodkich napojów. Chociaż pescetarianizm nie ma na celu przede wszystkim utraty wagi, utrata masy ciała zwykle następuje jako naturalny efekt modyfikacji stylu życia.
Zacznij stopniowo
Jeśli nie masz odwagi przejść na totalną pescetarianizm, pomocna może być także dieta, czyli krótkotrwała rezygnacja ze zwierzęcych źródeł pożywienia, za wyjątkiem ryb. Nawet takie dostosowanie diety ma pozytywny wpływ i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Jeśli dodamy do tego regularną aktywność fizyczną, spożywanie pokarmów o dużej zawartości błonnika i odpowiednią podaż wapnia, wykonamy wiele pracy w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Może zainteresuje Cię:
Ma to również swoje pułapki
Dieta pescetariańska ma wiele zalet zdrowotnych, ale to nie znaczy, że jest całkowicie pozbawiona problemów. Do negatywnych skutków całkowitego pominięcia mięsa należy brak witaminy B12, która jest ważna dla tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego osoby cierpiące na anemię nie powinny przechodzić na tę dietę.
Występuje witamina B12 prawie wyłącznie w żywności pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w:
– podroby mięsne,
– w jajach,
– mleko, sery, masło i jogurty.
Pescatarianie powinni przede wszystkim pokrywać zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę suplementami diety.
Krytycy diety zwracają uwagę na jeszcze jeden problem – ciała ryb często zawierają dużo zanieczyszczeń pochodzących z mórz i rzek. Szczególnie znane są przypadki obecności rtęci, antybiotyków i pestycydów w rybach. Pescetarianie twierdzą jednak, że takiego ryzyka można uniknąć, jedząc wysokiej jakości ryby pochodzące ze znanych regionów. Jednocześnie przypominają, że ryby nie są częścią ich codziennej diety, ale spożywają je w ograniczonych ilościach i okazjonalnie.
Jakie są Twoje doświadczenia z pescetarianizmem? Napisz do innych czytelników w dyskusji pod artykułem.