Chyba żaden inny egzotyczny owoc nie potrafi tak doskonale odzwierciedlić świątecznej atmosfery jak pomarańcze. Te popularne owoce cytrusowe, które uwielbiamy za soczysty, słodko-kwaśny smak i wspaniały świeży aromat, są również pełne witamin. I możemy z nich zrobić świąteczną lub zimową dekorację, która będzie pachnieć w całym mieszkaniu.
to owoc pochodzący prawdopodobnie z subtropikalnych rejonów Chin i Wietnamu. W XV wieku został sprowadzony do Europy przez portugalskich kupców, a wkrótce do Ameryki. Jest to najczęściej uprawiany owoc cytrusowy, rozpowszechniony we wszystkich regionach subtropikalnych. Uprawia się ponad 500 odmian, w naszym kraju sprzedaje się około dwudziestu. Chyba najbardziej znana jest odmiana Navel, o grubszej skórce i jasnym, soczystym miąższu.
Po co jeść pomarańcze
są źródłem witaminy C (100 g zawiera około 60 mg witaminy C), którą doceniamy szczególnie w miesiącach zimowych. Zawierają także witaminy A i B z grupy B, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2) i kwas foliowy B9. Są także ważnym źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, pektyn, błonnika, węglowodanów i flawonoidów.
Pomarańcza pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, zwiększa odporność organizmu i wspiera naturalną odporność, zwłaszcza podczas grypy i przeziębienia. Pomarańcze korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Wspomagają także prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i sprawdzają się w dietach redukcyjnych, gdyż zawierają niewiele kalorii (100 g ok. 200 kJ).
Sok pomarańczowy
Świeże pomarańcze są najzdrowsze. Sok tłoczony lub mieszany działa orzeźwiająco, oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga trawienie, redukuje nadwagę, usuwa zmęczenie, dodaje organizmowi energii i witalności. Sok najlepiej wypić od razu po przygotowaniu, wystarczy wycisnąć i od razu wypić. Najbardziej skuteczne jest wypicie szklanki świeżego soku pomarańczowego rano po przebudzeniu i na pusty żołądek.
Jak kupić wysokiej jakości pomarańcze
-
Wysokiej jakości owoce mają błyszczącą, czystą skórkę. Wiarygodnym testem jest ich zapach. Jeśli wydzielają silny pomarańczowy aromat, wszystko jest w porządku.
-
Bierzemy pomarańczę w sklepie i dotykamy jej. Nigdy nie bierzemy pomarańczy, która jest wyraźnie miękka, bo w miąższu prawdopodobnie znajdziemy biały „piasek”.”, co oznacza, że owoc jest zakażony grzybem. Pomarańcze pozostawiamy również zauważalnie jaśniejsze od pozostałych. Te owoce są suszone i niejadalne.
-
Zwróćmy uwagę, czy w jednym pudełku znajduje się więcej odmian pomarańczy. W sklepie czasami nowe pomarańcze miesza się z resztą, które różnią się od nowych nie tylko pewnym stopniem zużycia, ale mogą też być zupełnie inną odmianą, która ma inne cechy i smak, podobnie jak w przypadku jabłek lub gruszki.
Co można zrobić z pomarańczy
Oprócz soku z pomarańczy możemy przygotować także kompot, syrop czy likier. Pomarańcze można stosować do wypieków, słodyczy i deserów, sałatek owocowo-warzywnych, lody pomarańczowe są doskonałe.
Dobrze komponuje się z mięsem (drobiem, wieprzowiną czy rybą), kto by nie wiedział
Podobnie jak inne owoce cytrusowe, pomarańcze są poszukiwanym dodatkiem do różnych napojów, gorących i zimnych, alkoholowych i bezalkoholowych, deserów, sałatek, dań słodkich i pikantnych.
Do wykonania możemy wykorzystać pomarańcze, gdyż pięknie odświeżają i pachnie całym mieszkaniem, zwłaszcza w połączeniu z , oraz
Pomarańczowe nagietki w czekoladzie
Składniki
-
20 do 25 nagietków
-
400 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady
-
1-2 łyżeczki
-
50 g łuskanych, niesolonych pistacji
Przygotowanie
Pistacje drobno posiekaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut. Pozwól ostygnąć. W międzyczasie rozpuść czekoladę i masło w gorącej kąpieli wodnej. Zanurz połowę plasterków pomarańczy w roztopionej czekoladzie i posyp prażonymi pistacjami. Pozostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce. Możemy użyć mandarynek i innych owoców.
Świąteczny syrop pomarańczowy
Składniki
-
500 g pomarańczy obranych i pokrojonych na małe kawałki
-
5
-
1 całość
-
na czubku noża zmielony kardamon
-
100 ml wody
-
1 opakowanie cukru do syropu
Przygotowanie
Włóż pomarańcze do garnka. Dodać goździki, cynamon, kardamon i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, ciągle mieszając. Wyjmij i ostudź. Następnie dodajemy cukier i przygotowujemy syrop i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przecedzić przez sito i gotować syrop przez około 5 minut. Jeszcze gorący przelewamy do umytych, podgrzanych butelek (syrop będzie miał około 700 ml). Dokładnie zamknij butelki pokrywkami i odłóż je na około 20 minut.
Syrop pomarańczowy doskonale nadaje się do przygotowania domowych lemoniad i koktajli lub do herbaty.
Grog z pomarańczą
Składniki
-
40 ml rumu
-
200 ml gorącej wody
-
pomarańcza do dekoracji
Przygotowanie
Do zlewki lub kubka wlać 40 ml alkoholu i zalać gorącą wodą. Dekorację wykonamy z wykrojonego plasterka pomarańczy, naklejonego wykałaczką.
Może zainteresuje Cię: