Świeży makaron, nowe wycofanie z rynku: marka zwróciła uwagę

Nowe wycofanie z rynku dotyczy świeżych makaronów znanej marki. Dlatego nie zaleca się jego spożywania.

Makaron to jedno z ulubionych dań naszych Włochów. W supermarkecie można go znaleźć zarówno w wersji suchej, jak i świeżej. Chociaż wiele osób ma możliwość rozwałkowania i przygotowania świeżego makaronu w domu, wiele innych, zarówno ze względu na czas, jak i umiejętności manualne, może zdecydować się na zakup już przygotowanego.

Tak naprawdę na rynku można znaleźć różne, bardzo dobre marki dobrych, świeżych makaronów, które można przygotować na różne sposoby. To faktycznie bardzo smaczny i uniwersalny rodzaj. Niestety nawet ten produkt spożywczy nie jest wolny od ryzyka. Niedawno Ministerstwo Zdrowia nakazało bowiem wycofanie z rynku bardzo znanej marki świeżych makaronów. Oto, co to jest.

Świeży makaron podlegający wycofaniu z rynku

Ministerstwo Zdrowia odpowiada za niezwłoczne powiadamianie konsumentów o wycofaniu lub odzyskaniu z rynku produktów spożywczych, których spożycie może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Przyczyną wycofania lub wycofania produktu jest często zanieczyszczenie przez czynnik zewnętrzny lub nieprawidłowe oznaczenie na etykietach, na przykład w odniesieniu do niektórych składników lub daty ważności.

Ostatnio Ministerstwo Zdrowia nakazało wycofanie z rynku partii świeżego makaronu. Rzeczywiście Tigros i Iperal komunikowali się wycofanie partii ricotty i tortelloni szpinakowych marki Primia. Powodem wycofania jest błąd w druku, który skutkuje dłuższą datą ważności niż rzeczywista.

Tak naprawdę na etykiecie widnieje data ważności tortelli 01.07.2027, w rzeczywistości data ważności świeżego makaronu to 01.07.2024. Wycofany numer partii tortelloni z ricottą i szpinakiem to 24123, z (nieprawidłową) datą ważności 01.07.2027. Produkt sprzedawany w opakowaniach po 250 gramów i produkowany przez firmę Reggiana Gourmet Srl dla Agorà Network Scarl w zakładzie produkcyjnym zlokalizowanym przy via Caduti del Lavoro 30, w Sorbolo Mezzani, w prowincji Parma (znak identyfikacyjny IT H2R2H CE).

Każdy, kto zakupił lub wszedł w posiadanie wycofanego świeżego makaronu (z numerem partii i datą ważności”zło”) nie należy spożywać produktu, ale można go zwrócić do punktu sprzedaży, w którym został zakupiony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *