Prawdziwa historia sałatki rosyjskiej: skąd dokładnie pochodzi to ponadczasowe i zawsze popularne danie? Odkrycie może zaskoczyć.
Sałatka rosyjska powszechnie uważana jest za danie odpowiednie na przyjęcia. Składa się z wielu składników, chociaż przygotowanie nie jest trudne, to jednak jest dość skomplikowane i wymaga trochę czasu i poświęcenia.
To danie wpisane w włoską tradycję gastronomiczną, obecne na stołach najważniejszych wydarzeń w roku. Smak sałatki rosyjskiej jest otulający, a majonez jest z pewnością osobliwym składnikiem, podobnie jak warzywa ściśle pokrojone na małe kawałki, gotowane i surowe.
Istnieje wiele małych odmian tego dania, które narodziło się jako dodatek, ale czasami jest podawane również jako przystawka, w wyjątkowej wersji lub w małych pojedynczych porcjach, które aktualizują starą recepturę, która nie ma końca. Ale jaka jest historia rosyjskiej sałatki: czy pochodzi z Rosji, czy nie, jak sugeruje nazwa?
Pochodzenie i historia rosyjskiej sałatki: szczegóły do odkrycia
Oryginalny przepis na sałatkę rosyjską był znacznie bogatszy niż ten przygotowywany obecnie. To rzeczywiście miało znaczenie około 100 składników: prawdziwe zamieszanie w jedzeniu w mieszance, która musiała idealnie ze sobą współgrać.
Dlaczego tak się nazywa? Nazwa przywodzi na myśl potrawę jedzoną w Rosji lub w każdym razie stamtąd pochodzącą. W rzeczywistości to słynne danie zostało wymyślone przez rosyjskiego szefa kuchni pochodzenia belgijsko-francuskiego. Historia sałatki rosyjskiej rozpoczęła się w połowie XIX wieku: jest to zatem przysmak, który obecnie z pewnością można uznać za starożytny. Twórcą dania jest Lucien Oliverwłaściciel znanej restauracji w centrum Moskwy Ermitaż. Dokładnie w 1864 roku wynalazł tę sałatkę w którym umieścił mięso z cietrzewia na kapary, wędzoną kaczkę. różne warzywa, w sumie około 100 składników.
Danie przyjęło nazwę Sałatka Olivier z Rosji rozprzestrzenił się także na Ukrainę, Kazachstan i Gruzję. Następnie przepis został przerobiony i wprowadzono zmiany, które rozprzestrzeniły się także na kraje takie jak Bułgaria, Albania, Serbia i Macedonia. W tych miejscach przyjęło nazwę sałatki rosyjskiejjak wiemy, natomiast w Chorwacji, Słowenii i Bośni nazywano ją sałatką francuską. Dotarła także do Grecji, Hiszpanii i Włoch, gdzie zachowała nazwę sałatki rosyjskiej. Ciekawym elementem jest natomiast to w krajach Europy Północnej, takich jak Finlandia, nazywano ją sałatką włoską.
Z biegiem czasu ilość składników się zmniejszała i zostały zredukowane do tych, które nadal są obecne w dzisiejszych przepisach, z tylko jednym połączenie warzyw, trochę surowych, trochę gotowanych i zawsze majonez, żeby wszystko połączyć. Wersja włoska obejmuje również obecność jajek na twardo, czasami w środku, ale zawsze na powierzchni jako dekoracja.