Czy masz złe dni i mrok w duszy, nie możesz zasnąć, jesteś zmęczony, zestresowany i rozdrażniony? Pomocne może okazać się zażywanie melisy, świeżo pachnącego zioła cieszącego się najlepszą opinią naturalnego środka uspokajającego.
to zioło, które cudownie pachnie cytryną i ma niesamowite działanie. Głównie dzięki pachnącym olejkom eterycznym (cytral, cytronella, geraniol), które działają uspokajająco i uspokajająco, melisa korzystnie wpływa na układ nerwowy i psychikę, usuwa stres, łagodzi spazmatyczne odstawienie spowodowane napięciem nerwowym, pomaga przy przepracowaniu , zmęczenie, depresja, melancholia i wyczerpanie psychiczne.
„W przypadku wzmożonego zmęczenia i stresu polecam wypić 2 razy dziennie filiżankę pachnącej naparu z melisy lub 3 razy dziennie 10 kropli nalewki z melisy lub wieczorem kieliszek wina melisowego. Osobiście przetestowałam, że melisa przynosi spokojny sen i przyjemne sny, dobre samopoczucie i dobry nastrój,„ wyjaśnia zielarz Martin Kolár i kontynuuje: „Na łagodzenie działają krople karmelitańskie z melisą jako głównym składnikiem, które zapoczątkowali mnisi karmelitowie w Paryżu w XVII wieku.” Świeże liście nadają się do sałatek owocowo-warzywnych, koktajli, lemoniad, jako dekoracja ciast i deserów.
Herbata z melisą
Składniki
-
1 łyżeczka suszonych lub 1 łyżka świeżych liści melisy
-
250 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Melisę zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 10 minut. Odpływ.
Używać
Herbatkę z melisy pijemy letnią, na bezsenność, stres i nerwowość, 2-3 filiżanki dziennie przez co najmniej trzy tygodnie. Herbata słodzona łyżeczką syropu z melisy to starożytny środek nasenny.
Mieszanka herbat antystresowych
Nędza
Przygotowanie
Wszystkie zioła wymieszać, 1 łyżkę mieszanki zalać 350 ml wody, powoli doprowadzić do wrzenia, gotować około 3 minuty, wyjąć i pozostawić do zaparzenia na około 10 minut. Następnie odcedź. Do smaku możemy dodać łyżeczkę miodu.
Używać
Ta mieszanka herbat skutecznie zwalcza stres i wyczerpanie psychiczne. Pijemy raz lub dwa razy dziennie.
Syrop z melisy
Składniki
-
3 garści świeżych liści melisy
-
500 ml przegotowanej letniej wody
-
sok z jednej dużej pomarańczy
-
1 opakowanie cukru do syropów
Przygotowanie
Świeżo zerwane liście melisy zalej letnią przegotowaną wodą. Dodać świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i posypać cukrem. Przykryć pokrywką i pozostawić w lodówce na co najmniej 24 godziny. Syrop odcedzić i gotować około 5 minut. Napełnij butelki, dokładnie zamknij pokrywką i odstaw na około 20 minut. Syrop możemy zamrozić w foremkach do lodu w postaci kostek lodu oraz z liśćmi melisy,
Używać
Syrop z melisy – 1 łyżkę syropu rozpuścić w wodzie lub herbacie, pić w przypadku podrażnienia i zdenerwowania. Świetnie sprawdza się także jako lek na kaszel i przeziębienie.
Domowa nalewka z melisy
Składniki
-
10 łyżek posiekanej świeżej melisy
-
250 do 300 ml wysokoprocentowego klarownego alkoholu
Przygotowanie
Liście melisy nacieramy, zalewamy alkoholem i pozostawiamy do maceracji w ciepłym miejscu na trzy tygodnie. Codziennie potrząsamy. Następnie odcedzić, dokładnie wycisnąć liście i rozlać nalewkę do butelek. Przechowujemy w ciemności.
Używać
Stosujemy 10 kropli trzy razy dziennie, 25-30 kropli raz na bezsenność. W przypadku bólu głowy możemy nalewką natrzeć skronie. Nalewka jest doskonałym środkiem na uspokojenie całego organizmu, korzystnie wpływa na psychikę, układ nerwowy i ogólnie wprowadza w dobry nastrój.
Wino melisowe z cynamonem i goździkami
Składniki
Przygotowanie
Do białego wina dodać posiekane liście melisy i przyprawy, dobrze zakręcić i pozostawić do maceracji na dwa do trzech tygodni. Następnie przefiltruj przez filtr do kawy. Przechowujemy w lodówce.
Używać
Kieliszek schłodzonego wina melisowego wypijamy wieczorem po posiłku, kiedy dopada nas melancholia, niepokój czy zmartwienie. Wydaje się, że cały stres znika, a my będziemy spać znacznie lepiej i spokojniej.
Możesz być także zainteresowany: