Uprawa mango jest stosunkowo łatwa. Spróbuj

Najdojrzalsze mango najprawdopodobniej znajdziesz w Tajlandii. Ale nie musisz jechać tak daleko. Możesz także uprawiać mango w swoim domu. Dlatego nigdy nie wyrzucaj pestki mango. Soczyste owoce tropikalne sprawdzą się nie tylko do orzeźwienia, ale także do różnych słodkich deserów itp. Zawierają także mnóstwo witamin, potasu i błonnika.

Mango nie jest już tak egzotyczne

Owoce mango nie są dziś rzadkością, tego typu owoce można znaleźć w niemal każdym supermarkecie. Jednak uzyskanie dobrze dojrzałych owoców jest nieco trudniejsze. Często kupujecie ten owoc jeszcze twardy i zielony. Ta, którą sam wyhodujesz w domu, będzie smakować znacznie lepiej. Co będzie Ci do tego potrzebne?

Trzeba zdać sobie sprawę, że ojczyzną tego owocu są tropiki. Drzewo mango to dość masywne drzewo, które może dorastać do 40 metrów wysokości. Każdy owoc waży około pół kilograma. Pomysł posiadania takiego drzewa na środku pokoju jest dość nierealny. Czy jednak pragnienie świeżo zerwanych owoców jest tak duże? Jednocześnie w uprawie nie ma nic skomplikowanego.

Owoce gotowe do spożycia

Dojrzałość płodu zadecyduje o Twoim sukcesie. W sklepach często można spotkać owoce oznaczone jako gotowe do spożycia. Są to owoce przeznaczone do bezpośredniego spożyciadzięki czemu nie trzeba czekać kilku długich dni, aż dojrzeją. Takie mango jest miękkie i soczyste w dotyku. Właśnie tego potrzeba nie tylko do spożycia, ale także do sadzenia.

Mango nie znosi zimy

Możesz posadzić pestkę mango praktycznie w całości lub najpierw usunąć twardą skorupę. Najlepiej usunąć to twardą szczoteczką do zębów. Po chwili w wodzie nasionko zmięknie i dzięki temu będziesz mógł przedostać się do nasionka. Nasiono musi wykiełkować w upale, musi pozostać nienaruszone. Jeżeli zamierzasz jedynie wyjąć go z twardego etui, musisz w tym momencie zachować szczególną ostrożność. Najlepiej jest pozwolić nasionom wykiełkować w waciku i plastikowej torbie, która zapewni im ciepło i wilgotność.

Jeśli kamień nie rozpuści się nawet po kilku dniach w wodzie, interweniuj za pomocą roztworu nadmanganianu potasu.

Podłoże kokosowe jest najlepsze

Zebrane mozolnie nasiona należy jak najszybciej przechowywać w luźnym podłożu. Najlepiej taki, który nie zawiera wapnia. Podłoże kokosowe jest najbardziej odpowiednie do sadzenia. Gleba musi być luźna, lekka, przewiewna, ale jednocześnie giętka.

mango

Zdjęcie: Pixabay

Tylko wyższa klatka piersiowa

Nie zapominaj, że korzenie mango są zbyt długie, dlatego m.in pojemnik, w którym posadzisz mango, musi być odpowiednio wysoki. Posadź nasiona około 3 cm poniżej powierzchni górnej jednej trzeciej doniczki. Doniczkę najlepiej przechowywać w ciepłym miejscu, w którym temperatura będzie wynosić około 25 stopni Celsjusza, jednak należy uważać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, najlepiej ich unikać, a także pobliskiego kaloryfera. Bądź bardzo ostrożny z podlewaniem, gdy tylko przelejesz glebę, nasiona zwykle szybko gniją. Przez pierwsze sześć miesięcy nie trzeba nawet nawozić glebyroślina pobiera składniki odżywcze bezpośrednio z potrzeb własnych nasion. Idealną marką jest przestronne i wystarczająco ciepłe miejsce.

A co zimą?

Temperatury w zimie są wystarczające, aby utrzymać około 15 do 23 stopni Celsjusza. Nawożenie rośliny nie następuje od razu, można poczekać nawet 6 do 8 długich lat. Podczas przesadzania po dwóch latach zawsze zwracaj uwagę na korzenie rośliny, często decydują one o jakości płodności.

Źródła informacji:

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Stylowe życie jest świetne. Wiem o nim dużo i chcę się tym podzielić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *