Gałka muszkatołowa to ostra przyprawa o właściwościach leczniczych. Wzmacnia nerwy i pomaga przy dnie moczanowej

Gałka muszkatołowa to wyraźnie aromatyczna przyprawa o ostrym, nieco palącym smaku. Nie jest to orzech w prawdziwym znaczeniu tego słowa, ale jądro pestki owocu tropikalnego drzewa zwanego gałką muszkatołową. W małych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie, m.in. poprawia nastrój i apetyt, pomaga przy dnie moczanowej i reumatyzmie.

to tropikalne, wiecznie zielone drzewo o wysokości około 10 metrów. Pochodzi z wyspy Banda na Molukach (obecnie część Indonezji). Drobne kwiaty gałki muszkatołowej przypominają kwiaty konwalii. Owocem jest jagoda ochrowo-żółta. Kiedy dojrzeje, pęka i pojawia się ziarno (pigułka) pokryte czerwonym, mięsistym rdzeniem. Wyrywa się go z nasion, suszy, a gdy zmieni kolor na złoty, sprzedawany jest jako buzdygan.

Samo ziarno ukryte jest pod twardą skorupką, która po usunięciu pozostawia goły rdzeń o siateczkowej powierzchni i marmurowym wnętrzu zwanym Wysokiej jakości gałka muszkatołowa powinna mieć przekrój bez wgłębień, przyjemny zapach i ostry, nieco palący smak.

Ostrożnie z gałką muszkatołową

W małej ilości (tj. na czubku noża) ta przyprawa naprawdę leczy, ale w dużej ilości działa jak narkotyk. Gałka muszkatołowa zawiera między innymi halucynogenne olejki eteryczne, które wywołują stany odurzenia i niepokoju, dlatego też nie należy dopuszczać do przedawkowania, które objawia się silnymi nudnościami, złym samopoczuciem, dezorientacją, wymiotami i bólami głowy. Mówi się nawet, że zjedzenie więcej niż pięciu orzechów na raz może mieć fatalne skutki, ostrzega zielarz Martin Kolár.

Efekty gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa ma działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe. Wzmacnia nerwy, poprawia nastrój i zwiększa apetyt, wspomaga dobre trawienie, działa przeciw wzdęciom i wzdęciom. „Pomaga na dnę moczanową i reumatyzm – leczy i łagodzi ból. Przypisuje się mu ogromny wpływ na potencję, podobno pogłębia doznanie orgazmu, a zawarte w nim substancje dodają obu płciom większej wewnętrznej pewności siebie i chęci na seks. Nie należy łączyć go z alkoholem, gdyż gałka muszkatołowa nasila jego działanie, dostarczone przez zielarza.

3 przepisy lecznicze z gałki muszkatołowej

  1. Kogo to obchodzi reumatyzmnależy regularnie doprawiać potrawę szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.

  2. Sprawdzonym lekarstwem jest napar z trzech szczypt startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki miodu i 250 ml wody. Pij jedną filiżankę dziennie przez dwa tygodnie, nigdy więcej! Napar z gałki muszkatołowej łagodzi wykrztuśny, pomaga w detoksykacji i stymuluje wątrobę.

  3. NA skóra zanieczyszczona i tłusta odpowiednia jest mieszanka miodu (1 łyżka stołowa) i gałki muszkatołowej (około ćwierć łyżeczki). Pozostaw mieszaninę na około 20 minut, a następnie spłucz wodą. Stosuj raz dziennie przez 5 dni.

Jak używać gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa ma ostry aromat i ciepły, ostry smak. Stosowany jest jako przyprawa zarówno do dań słonych, jak i słodkich.

Służy do aromatyzowania mięs, ryb, sosów i zup, służy do aromatyzowania dań serowych, makaronów, ryżu czy ciast herbacianych, nie powinno go zabraknąć podczas przygotowywania szpinaku, kalafiora,. Gałka muszkatołowa dobrze komponuje się z ,,,. Często wchodzi w skład mieszanki przypraw curry, przyprawy do pierników, części likierów lub pasztetów, kiełbas i salami. Przyjemnie aromatyzuje soki warzywne, napoje mleczne, poncze, grzane wino i koktajle.

  • Zmielona gałka muszkatołowa szybko traci swój aromat, dlatego najczęściej przechowuje się ją w całości i tartą jedynie podczas przygotowywania jedzenia lub napoju.

  • Ponieważ zawarte w nim olejki eteryczne są wrażliwe na wysokie temperatury, dodaje się go do prawie gotowych potraw.

  • Gałka muszkatołowa nie należy do żywności dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób mających problemy z sercem.

Możesz być także zainteresowany:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *