Gałka muszkatołowa to przyprawa o wyraźnym aromacie i łagodnym smaku. Pomaga także na kaszel i przeziębienie

Gałka muszkatołowa to przyprawa o wyraźnym aromacie i łagodnym smaku. Nie jest ona najbardziej rozpowszechniona w naszym kraju, stosowana jest rzadziej niż bardziej znana gałka muszkatołowa. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i kolorowi gałka muszkatołowa wykorzystywana jest do przygotowywania wielu różnych potraw, jako przyprawa oraz do aromatyzowania słonych i słodkich potraw. W małych dawkach wspomaga trawienie i apetyt, działa uspokajająco i poprawiająco na nastrój, stosowany jest przy przeziębieniach, szczególnie kaszlu i przeziębieniu.

Co to jest kwiat geranium

Kwiat gałki muszkatołowej ma barwę złotożółtą do czerwonobrązowej, aromat jest świeży, wyraźnie korzenny, a smak lekko palący, lekko słodki, co można porównać do połączenia cynamonu, kolendry i pieprzu, smakuje jak wersja bardziej wyrafinowana. Zawiera dużą ilość olejków, które utrudniają obróbkę w domu, dlatego jest sprzedawany i używany głównie w formie mielonej. Jeśli masz w domu dużą ilość buzdyganka, koniecznie przechowuj go w suchym i ciemnym miejscu, w zamkniętym pojemniku.

Jaka jest różnica między kwiatem muszkatołowym a gałką muszkatołową

Obie przyprawy pochodzą z tego samego tropikalnego drzewa – zwanego także prawdziwym rozchodnikiem. Owocem jest jagoda ochrowo-żółta. Kiedy dojrzeje, pęka, odsłaniając nasiono (pigułkę) pokryte czerwoną, mięsistą powłoką. Jest wyciągany z nasion i suszony. Kiedy zmienią kolor na złoty, sprzedaje je jako buławę. Samo ziarno ukryte jest pod twardą skorupką, po jego usunięciu pozostaje tzw. jądro

Do czego służy kwiat buzdyganu?

Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i kolorowi gałka muszkatołowa wykorzystywana jest do przygotowywania wielu różnych potraw, jako przyprawa oraz do aromatyzowania słonych i słodkich potraw. Dodaje się go w małych ilościach do dań owocowych, puddingów, pierników, pączków, twarogu i domowych likierów, należy do zup rybnych i kalafiorowych lub brokułowych, farszów i sosów śmietanowych. Kwiat gałki muszkatołowej nadaje się do przyprawiania ryb morskich i innych owoców morza, stosowany jest do mięs cielęcych i drobiowych oraz serów. Świetnie nadaje się do marynowania warzyw. Cały kwiat służy do aromatyzowania olejów, które następnie wykorzystuje się do sałatek warzywnych lub do przygotowania marynat.

Czym zastąpić buławę

Jeśli nie masz pod ręką gałki muszkatołowej, kiedy jej potrzebujesz, wskazane jest zastąpienie jej gałką muszkatołową, wystarczy użyć mniejszej ilości. Jeśli nie masz żadnego z nich, lekko palący i pikantny smak gałki muszkatołowej można zastąpić anyżem, kminkiem, goździkami lub cynamonem.

Kwiat buławy – działanie lecznicze

„W niektórych rejonach Azji buława jest używana przede wszystkim jako naturalny lek. Zawiera głównie lecznicze lotne olejki eteryczne i alkaloidy. Podobnie jak gałka muszkatołowa wspomaga trawienie i apetyt, pomaga przy nudnościach, utracie apetytu, biegunce czy wzdęciach. Potrafi także uspokoić, wzmocnić nerwy i poprawić nastrój, jest skuteczny przy stresie i wyczerpaniu psychicznym. Stosuje się go na przeziębienia, zwłaszcza kaszel i przeziębienie, ponieważ może rozpuszczać flegmę. Polecam napar składający się z trzech szczypt zmielonej gałki muszkatołowej i 200 ml gorącej wody, którą należy osłodzić łyżeczką miodu. wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. Do użytku wewnętrznego gałkę muszkatołową stosuje się w szczyptach, np. w napojach. Zewnętrznie (w postaci okładów lub masaży nalewką z gałki muszkatołowej) pomaga przy bólach zębów, dziąseł, mięśni i stawów, pomaga łagodzić reumatyzm i dnę moczanową.

Kwiat buławy – skutki uboczne

„Kiedy używasz buławy, im mniej, tym lepiej. W małych ilościach (np. na czubku noża lub szczypta) ma działanie lecznicze, w większych dawkach działa jak narkotyk, może powodować pocenie się, kołatanie serca, bóle głowy, bóle ciała, a w ciężkich przypadkach halucynacje. Zdecydowanie nie zaleca się stosowania u małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, podkreśla M. Kolár.

Krople gałki muszkatołowej (nalewka)

Składniki

  • 250 ml wódki

  • 1-2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Kwiat muszkatołowy włóż do zamykanej butelki i zalej alkoholem. Zakręcić i odstawić do maceracji na około trzy tygodnie. Codziennie wstrząsaj. Następnie przefiltruj.

Używać

W celu uspokojenia należy przyjmować 10 kropli raz lub dwa razy dziennie po posiłku. Pij dobrze, popijając wodą. Nalewka z muszkatołowca jest dobra do masażu bolących stawów i mięśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *