Wątrobę możemy po prostu porównać do oczyszczacza, który oczyszcza nasz organizm ze szkodliwych substancji. W przeciwieństwie do innych narządów mają niezwykłą zdolność regeneracji, jednak nie są niezniszczalne. W naszym własnym interesie leży staranne i przede wszystkim ciągłe dbanie o naszą wątrobę. Doradzimy, co jeść i pić oraz jakie zioła korzystnie wpływają na wątrobę.
są największym gruczołem w organizmie człowieka. „Chronią nas zwłaszcza przed przedostającymi się do organizmu truciznami, są niezbędnym narządem metabolizmu, tworzą żółć niezbędną do trawienia i są magazynem energii w postaci glikogenu. W przeciwieństwie do innych narządów mają niezwykłą zdolność regeneracji, aż połowa wątroby może odrosnąć.” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.
Jak wątroba woła o pomoc
Wątroba może przetrwać długo, ale nie jest niezniszczalna. „W wyniku toksycznych zanieczyszczeń z zewnątrz i od wewnątrz (dym tytoniowy, alkohol, dodatki chemiczne w żywności i lekach, mikroorganizmy chorobotwórcze itp.) coraz częściej dochodzi do poważnych schorzeń wątroby od stanów zapalnych po nowotwory.
Wątroba wzywa pomocy przy często niewytłumaczalnym wzmożonym zmęczeniu, bólach głowy czy stawów, depresji czy problemach trawiennych. Kluczowym środkiem ochrony wątroby jest tak zwana kontrolowana detoksykacja i odbudowa komórek wątroby. Być może najskuteczniejszym ziołem w tym kierunku są inne zioła odpowiednie do regeneracji i detoksykacji wątroby, na przykład dziurawiec zwyczajny” – mówi zielarz.
Co (nie) iść i (nie) pić
Nawet jeśli mamy do dyspozycji samodzielnie udoskonalony produkt detoksykujący, jego stosowanie musi zawsze iść w parze z dietą możliwie lekką i nieobciążającą wątroby. Nie jest to dieta w pełnym tego słowa znaczeniu, ale raczej dieta rozsądna.
Odniesiemy korzyść dla naszej wątroby, jeśli pominiemy lub przynajmniej znacząco zmniejszymy:
-
alkohol (lub pić go tylko w niewielkich ilościach, np. okazjonalnie do posiłku lampka wina lub piwa)
-
palenie papierosów i przebywanie w zadymionym otoczeniu
-
żywność przetworzona przemysłowo, wędzona, kolorowa
-
tłuste i smażone potrawy
-
potrawy mocno solone i nadmiernie przyprawione
-
świeży chleb
-
słodycze, słodzone napoje gazowane
W szczególności jak najczęściej powinniśmy włączać do naszej diety:
Jeden dzień dla zdrowej wątroby
Warto od czasu do czasu dać wątrobie odpocząć poprzez jednodniowy post (w ciągu dnia będziemy pić wyłącznie świeże soki warzywne, najlepiej z marchwi i buraków) lub dzień lekki, gdy wypijemy około 50 ml soku z kiszonej kapusty lub 1 łyżeczka soku z czarnego pieprzu trzy razy dziennie przed posiłkami rzodkiewki.
Sok wzmacniający wątrobę z czarnej rzodkwi
Składniki
Przygotowanie
Rzodkiewki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Przeciśnij przez gazę lub filtr do kawy. Soki przygotowujemy stale świeże, nie przechowujemy ich dłużej niż dwa dni.
Sałatka z cykorii
Jeśli chcemy zrobić coś dobrego dla naszej wątroby, robimy sałatkę z pączków cykorii.
Składniki
Przygotowanie
Pączki cykorii umyj i pokrój, dodaj pokrojone w kawałki jabłko, opłukane kwiaty nagietka lub pietruszki, wymieszaj, zalej kefirem i delikatnie skrop sokiem z cytryny.
Ostropest
jest jednym z najlepszych naturalnych środków na choroby wątroby i ich ogólną regenerację.
„Dzieje się tak głównie za sprawą sylimaryny, substancji zawartej w nasionach, uważanej za jedną z najskuteczniejszych w ochronie i regeneracji tkanki wątroby. Leczy stłuszczenie lub stwardnienie wątroby (marskość), ale także skutki jej zakaźnych stanów zapalnych, np. żółtaczkę. Aby twarde nasiona ostropestu plamistego mogły zostać odpowiednio zaparzone, należy je najpierw zmiażdżyć, zagotować, w przeciwnym razie do celów leczniczych nie wystarczy wywar z całych nasion. Wygodne i jednocześnie bardzo skuteczne jest stosowanie ekstraktu alkoholowego (nalewki) lub eliksiru tęczowego w połączeniu z innymi ziołami. Ostropest plamisty należy stosować jako kurację leczniczą – regularnie przez kilka tygodni lub miesięcy, najlepiej wielokrotnie” – rdo widzenia, M. Kolár.
Herbata z ostropestu plamistego wzmacniająca wątrobę
Składniki
-
1 łyżeczka zmielonych nasion ostropestu plamistego
-
250 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Ostropest plamisty zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na około 15 minut, następnie odcedzić.
Używać
Herbatę pijemy od ciepłej do letniej, małymi łykami rano na czczo, 30 minut przed obiadem i wieczorem przed pójściem spać.
Karczoch kardamonowy
Jest bardzo korzystny dla wątroby. Zawiera m.in. przeciwutleniacze i probiotyczną inulinę, jednak z punktu widzenia wątroby znacznie ważniejsza jest cynaryna, która stymuluje produkcję żółci i zdolności detoksykacyjne narządu. Substancja ta występuje głównie w liściach i korzeniach.
W medycynie ludowej wykorzystuje się świeże lub suszone liście karczocha kardamonu, z których najczęściej przygotowuje się herbatę, którą popija się przed posiłkami.
Herbata chroniąca wątrobę karczocha
Składniki
-
2 łyżeczki suszonych liści karczocha lub 3 łyżeczki drobno posiekanych świeżych
-
250 ml zimnej wody
Przygotowanie
Liście zalać wodą i odstawić na około 5 minut, następnie powoli gotować przez 2 minuty i pozostawić do zaparzenia na kolejne 10 minut. Następnie wyjąć i odsączyć. Możemy dosłodzić miodem.
Używać
Pijemy po jednej filiżance trzy razy dziennie przed posiłkami. Herbata jest bardzo gorzka, można ją dosłodzić miodem. Stosujemy go jako kurs miesięczny z miesięczną przerwą.
dziurawiec zwyczajny
Wspomaga także regenerację wątroby. Efekt zapewniają zawarte w nim flawonoidy. Szczególnie dobrze sprawdza się jako herbata, którą pijemy po każdym posiłku. Wystarczy zalać 1 łyżeczkę dziurawca zwyczajnego 200 ml wrzącej wody, zaparzyć od 5 do 10 minut, a następnie wypić ciepłą herbatę.
Możesz być także zainteresowany: