Ciesz się ciasteczkiem z dzieciństwa: Nasze babcie piekły kocyk pikowany, Ty też możesz go zrobić w domu

Chyba nie ma na świecie bardziej retro deseru niż legendarny pikowany koc. Każda rodzina ma swoją sprawdzoną recepturę, według której przygotowywane jest przez kilka pokoleń. Wypróbuj tę zaktualizowaną wersję z malinami (lub innymi drobnymi owocami), która przekona każdego miłośnika świeżego twarogu. Możesz uczynić go wyjątkowym za pomocą małego eksperymentu – co powiesz na na przykład wersję kokosową?

Potrzebujemy

  • 2 półtłuste sery twarogowe
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
  • 300 g malin (lub innych drobnych owoców)

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 200 g granulowanego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 120 ml oleju
  • 100 ml mleka półtłustego
  • 340 g mąki półgrubej (dla wersji kokosowej zastąp 30 g mąki kokosem)
  • 1 opakowanie proszku spulchniającego
  • szczypta soli

Procedura

  1. Rozpocznij od przygotowania mieszanki „do szycia”. Twarożek wymieszać z jajkiem, cukrem i proszkiem budyniowym. Przygotowujemy masę w rękawie cukierniczym i wstawiamy na zimno.
  2. Oddziel jajka i żółtka od białek. Ubij je na lekką pianę i wymieszaj z olejem i mlekiem.
  3. W drugiej misce przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać go partiami w masę żółtkową.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać sztywny śnieg w przygotowane ciasto.
  5. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równą warstwą.
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij na ciasto masę serową. Spryskaj ciasto prostymi paskami w kształcie krzyża.
  7. W powstałe okienka przeszycia ułóż maliny (lub inne drobne owoce).
  8. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu pokroić i podawać posypane cukrem pudrem.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *