Chyba nie ma na świecie bardziej retro deseru niż legendarny pikowany koc. Każda rodzina ma swoją sprawdzoną recepturę, według której przygotowywane jest przez kilka pokoleń. Wypróbuj tę zaktualizowaną wersję z malinami (lub innymi drobnymi owocami), która przekona każdego miłośnika świeżego twarogu. Możesz uczynić go wyjątkowym za pomocą małego eksperymentu – co powiesz na na przykład wersję kokosową?
Potrzebujemy
- 2 półtłuste sery twarogowe
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
- 300 g malin (lub innych drobnych owoców)
Na ciasto
- 3 jajka
- 200 g granulowanego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 ml oleju
- 100 ml mleka półtłustego
- 340 g mąki półgrubej (dla wersji kokosowej zastąp 30 g mąki kokosem)
- 1 opakowanie proszku spulchniającego
- szczypta soli
Procedura
- Rozpocznij od przygotowania mieszanki „do szycia”. Twarożek wymieszać z jajkiem, cukrem i proszkiem budyniowym. Przygotowujemy masę w rękawie cukierniczym i wstawiamy na zimno.
- Oddziel jajka i żółtka od białek. Ubij je na lekką pianę i wymieszaj z olejem i mlekiem.
- W drugiej misce przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać go partiami w masę żółtkową.
- Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać sztywny śnieg w przygotowane ciasto.
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równą warstwą.
- Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij na ciasto masę serową. Spryskaj ciasto prostymi paskami w kształcie krzyża.
- W powstałe okienka przeszycia ułóż maliny (lub inne drobne owoce).
- Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu pokroić i podawać posypane cukrem pudrem.
Śledź naszego Instagrama