Witam
mówią, że ziemniaki to katastrofa, jeśli chodzi o utratę wagi. Dużo węglowodanów… Czy to prawda? Czy naprawdę chcesz ich całkowicie uniknąć? Ewentualnie jak je przygotować, żeby były jak najzdrowsze?
Dzień dobry, drogi czytelniku,
menu redukcyjne powinno być m.in. urozmaicone. Oznacza to, że jeśli zafundujesz sobie wysokiej jakości ziemniaki od uczciwych domowych hodowców, odpowiednio je dostosujesz i połączysz z innymi produktami, to na pewno nie nazwałbym tego katastrofą. Przeciwnie. Jeśli jednak często podajesz na talerz tradycyjne puree ziemniaczane z masłem i mlekiem, albo chipsy ziemniaczane czy frytki, to oczywiście jest to problem. Ale wyjaśnijmy sobie sprawę.
Jeden średniej wielkości pieczony ziemniak ze skórką zawiera 160 kcal, 0,2 g tłuszczu, 4,3 g białka, 36,6 g węglowodanów i 3,8 g błonnika. Ponadto zawiera także 28% zalecanego dziennego spożycia (RDA) witaminy C, 27% ZDS witaminy B6, 26% ZDS potasu, 19% ZDS manganu, 12% ZDS magnezu, fosforu, witaminy B3 i kwasu foliowego. Ziemniaki są także źródłem flawonoidów, karotenoidów i kwasów fenolowych.
Dzięki swojej zawartości odpowiednie spożycie ziemniaków w ramach zdrowej, zróżnicowanej i zbilansowanej diety może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi czy poprawy trawienia. Oczywiście wartość odżywcza ziemniaków może się różnić w zależności od odmiany, czasu i sposobu przechowywania oraz przygotowania do spożycia.
Zaleca się przechowywanie ziemniaków stołowych w temperaturze od 4 do 5 stopni Celsjusza i wilgotności od 85 do 95 procent. Wcześniej je dokładnie suszymy. Nie umieszczamy ich w lodówce ani w pobliżu cebuli. Nie spożywamy ziemniaków silnie porośniętych i z zielonymi plamami ze względu na duże stężenie toksycznych glikoalkaloidów, takich jak solanina i chakonina.
Jak przygotować ziemniaki? Tutaj również staramy się wybierać produkty wysokiej jakości. Kupując je, wybieramy produkcję słowacką pochodzącą z upraw ekologicznych. Jeśli nie musimy, nie obieramy ziemniaków przed gotowaniem, po prostu je dokładnie myjemy – najwięcej składników odżywczych kryje się tuż pod skórką. Jeśli zajdzie konieczność obrania ich, użyj skrobaka i usuń tylko najcieńszą warstwę skóry. Ważne jest, aby gotować je w niewielkiej ilości wody.
Jeśli chodzi o samo spożycie, najlepiej spożywać je ze skórką. Jeśli nie są odpowiedniej jakości, obieramy je po ugotowaniu. Odpowiednim sposobem przygotowania jest również pieczenie w piekarniku lub gotowanie na parze. Staramy się przygotować ziemniaki jako danie główne i cieszyć się nimi z warzywami lub sałatką warzywną. Jak wspomniano powyżej, ziemniaki zawierają błonnik i dlatego dobrze nasycają. Stanowią jednak również źródło energii, którą możemy spożytkować przed wysiłkiem fizycznym lub bardziej wymagającym wysiłkiem fizycznym.
Powodzenia, Mirka
Na Twoje pytania odpowiada Mgr. Miroslava Suchárová, która przez lata poświęciła się tematyce żywienia jako dziennikarka. W tym okresie zetknęła się z różnymi wskazówkami, opiniami i zaleceniami żywieniowymi, dlatego też postanowiła „oczyścić” i poszerzyć swoją wiedzę w formie kursów żywieniowych. Duży wpływ na nią miało seminarium ze znanym czeskim ekspertem, Mgr. Marcin Jelínek. Między innymi dzięki niemu nauczyła się stosować holistyczne podejście do diety, czyli tworząc jadłospisy brać pod uwagę nie tylko spożycie kalorii, makroskładników i stan zdrowia człowieka, ale także, dla na przykład grupa krwi, działanie kwasowo-zasadowe lub efekt termiczny żywności. Pytania możesz przesyłać na adres plnielanu@plnielanu.sk.
Chcesz przeczytać więcej takich artykułów? Śledź nas także na Facebooku!