Trawa cytrynowa to pachnąca przyprawa i zioło przeciw grypie i stresowi. Z łatwością możesz ją uprawiać w domu

Trawa cytrynowa, zwana w naszym kraju trawą cytrynową lub cytronellą, to niezwykle ciekawa roślina. Swoim wyglądem przypomina zwykłą trawę, smakiem i zapachem cytryny. Jest to przyjemnie aromatyczna przyprawa, stosowana jest także jako zioło lecznicze, gdyż pomaga przy grypie i przeziębieniu, poprawia trawienie, radzi sobie ze stresem i zmęczeniem.

pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale jest uprawiany także w Afryce, Ameryce i Australii. Jej wąskie, szarozielone liście mają przyjemny cytrynowy aromat, dorastają do wysokości 150 cm. Swoim wyglądem przypomina zwykłą trawę, smakiem i zapachem cytryny lub limonki.

Efekty trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa wykazuje znaczące działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera głównie olejki eteryczne (np. cytral, limonen, geraniol) i flawonoidy.

„Generalnie trawa cytrynowa pobudza, oczyszcza i odświeża organizm. W medycynie ludowej stosowany jest głównie w postaci naparu lub wywaru, jako środek wspomagający przy wyczerpaniu nerwowym, stresie i zmęczeniu psychicznym. Kadzidło pomaga przy problemach z trawieniem (bóle brzucha, wymioty, wzdęcia, biegunka, nadkwaśność żołądka), neutralizuje kwasy żołądkowe, zapobiega rozmnażaniu się w organizmie grzybów, wirusów i bakterii. Zewnętrznie sprawdził się przy bólach reumatycznych. Herbatę polecam na grypę i przeziębienie, łagodzi kaszel, ból gardła i gorączkę, wyjaśnia zielarz Martin Kolár i dodaje: „Jednak w czasie ciąży i karmienia piersią niewskazane jest picie herbaty z trawą cytrynową lub samą trawą cytrynową.

Lecznicza herbata z trawy cytrynowej

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

  • 200-250 ml wody

Przygotowanie

Suszoną trawę cytrynową zalej gorącą wodą (około 90°C). Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 4-6 minut. Odpływ.

Używać

Letni napar pijemy trzy razy dziennie.

Eliksir antystresowy na bazie słodkiej papryki

Składniki

  • 1 płaska łyżka trawy cytrynowej (łodygi)

  • 1 litr wody

  • według gustu

Przygotowanie

Trawę cytrynową zalać wrzątkiem i zagotować (maks. 2 minuty), wyjąć. Nie odcedzamy, gdy trawa opadnie na dno, napój jest gotowy. Po skończeniu tej porcji przygotowujemy drugą – trawę zalewamy 500 ml wrzącej wody, już nie gotujemy.

Używać

Napój pijemy w ciągu dnia ciepły lub zimny, do smaku dodajemy miodu, ale nie ma potrzeby słodzenia. Raz w tygodniu zafundujemy sobie eliksir.

Kąpiel z cytronellą

Doskonała jest także aromatyczna kąpiel. Około 30 g pokruszonych łodyg trawy cytrynowej umieść w płóciennym worku, zawiąż i włóż do przygotowanej gorącej kąpieli. Po chwili cytronella przyjemnie pachnie, co przynosi ulgę nie tylko duszy, ale i ciału.

Jak uprawiać trawę cytrynową

  1. „Nasiona kiełkują od 10 do 20 dni w temperaturze od 20 do 22 °C. Nawet w optymalnych warunkach kiełkowanie nasion osiąga około 30%. Zawartość worka wystarcza na kilkadziesiąt roślin, nawet o niższym wschodach. Wstępny wzrost sadzonek trwa od 8 do 10 tygodni, wprowadzony przez hodowcę i hodowcę Jana Prášila.
  2. Uprawiamy ją w doniczce lub większym pojemniku. Jedna dorosła roślina do wzrostu potrzebuje pojemnika o średnicy około 25 cm i dobrze przepuszczalnej gleby gliniasto-piaszczystej.

  3. Trawa cytrynowa nie jest mrozoodporna, uwielbia ciepło i słońce. „Najlepiej jest uprawiać w pełnym słońcu, zagwarantuje to wysoką zawartość olejków eterycznych. Dobrze rośnie w mieszkaniu na parapecie od strony południowej. Latem warto posadzić letnią trawę cytrynową w ogrodzie lub na balkonie w słonecznym i osłoniętym miejscu. zalecane przez Jana Prášila.

  4. Trawa cytrynowa lubi bogate sosy, ale nie znosi nadmiernego podlewania. Dlatego podlewamy go dopiero wtedy, gdy ziemia przeschnie. Długotrwałe podlewanie powoduje słaby wzrost i śmierć.

  5. Trawa cytrynowa zimuje w jasnym i chłodnym miejscu (temperatura co najmniej 10°C) przy ograniczonym podlewaniu.

Do czego wykorzystuje się trawę cytrynową?

Przygotowując dania, obieramy łodygi i wybieramy te najmiększe, które są najlepiej strawne. Kroimy je lub rozbijamy i dodajemy do zimnych lub ciepłych potraw. Świeże dodaje się do potraw posiekanych jak por, suszone łodygi (są mniej wyraziste w smaku i aromacie) są rzadziej używane. Wykorzystuje się również bulwiaste końce trawy pokrojone w plasterki i sztywniejsze łodygi.

Świeża trawa najlepiej przechowuje się w torebce mikrotenowej w lodówce lub można ją zamrozić. Następnie suszy się w płóciennej lub papierowej torbie w suchym miejscu.

W Azji Południowo-Wschodniej jest bardzo ważną przyprawą, która równoważy smak ostrych papryczek chili, podkreśla smak i dodaje pikanterii zupom na mleku kokosowym. Trawa cytrynowa doskonale nadaje się do aromatyzowania ryżu, owoców morza, ryb i dań z drobiu. Dobrze łączy się z papryką i . Świeża trawa cytrynowa nadaje się do sałatek warzywnych.

Susz często dodaje się do mieszanek herbacianych, połączenie z zieloną herbatą jest pyszne.

Trawa cytrynowa do zupy

Jeśli chcemy nadać potrawie oryginalny smak, używamy sztywnej łodygi trawy cytrynowej o długości 5 cm i rozgniatamy ją płaską częścią noża, co uwolni aromat. Dodać do zupy i wyjąć po ugotowaniu. Dla intensywniejszego smaku możemy dodać cały pęczek do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *