TEST serów typu bałkańskiego: Zostały one odpowiednio posolone

Gorący sezon letni sprzyja lekkim posiłkom w postaci świeżych sałatek. A sery twarde typu bałkańskiego są idealnym składnikiem. Podpowiemy Ci, z którą Twoja sałatka będzie najlepiej smakować. Tym razem utwierdziliśmy się w przekonaniu, że za jakość warto dopłacić.

Skąd pochodzi ser bałkański?

Ser bałkański ma długą historię w krajach Półwyspu Bałkańskiego, zwłaszcza w Bułgarii, Serbii, Macedonii Północnej, Grecji, Rumunii i Turcji. Jest tradycyjnie wytwarzany z mleka owczego. Obecnie jednak powszechnie stosuje się mleko krowie, kozie lub ich mieszanki.

Ser bałkański ma wyraźny słony smak, charakterystyczny dla serów przechowywanych w roztworze soli. Ser ma kolor od białego do kremowego, a jego konsystencja jest zazwyczaj lekko krucha, ale jednocześnie kremowa. Powierzchnia sera może być gładka lub z niewielkimi pęknięciami. W naszym teście większość serów miała zwartą konsystencję, tylko jeden był miękki i bardzo kremowy. Profile smakowe nie różniły się aż tak bardzo. Spodziewaliśmy się, że ser typu bałkańskiego będzie słony, jednak niektóre sery były tak przesolone, że nawet nie odczuliśmy innego wrażenia.

Ser Billa Bałkański

  • Przybliżona cena: 1,79 euro
  • Waga: 200 gr

Ser bałkański dla sklepu Billa produkowany jest w Czechach. Jest jednym z najtańszych w teście. W naszych testach przekonaliśmy się już kilkukrotnie, że produkty marek własnych mogą być lepsze od produktów znanych, a zwłaszcza droższych konkurentów. Niestety, w tym przypadku tak nie jest.

Mimo, że ser ten miał podobną zawartość soli do pozostałych testowanych produktów, był wyraźnie bardziej słony w smaku. Smak sera był mdły i czuliśmy, że jedyne, co czujemy, to sól. Cena jest atrakcyjna, ale nawet to nie przekonałoby nas do ponownego zakupu.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1063 kJ/256 kcal
  • Tłuszcze: 20 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13 g
  • Węglowodany: 3 g, w tym cukry 3 g
  • Białka: 16 gr
  • Sól: 3,8 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie:⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚪⚪⚪

Ser Balsýr Žirovnica

  • Przybliżona cena: 1,99 euro
  • Waga: 200 gr

Ser marki Balsýr produkowany jest także w Czechach. W teście plasuje się w średniej kategorii cenowej. Ser jest twardy i kruchy. Rzeklibyśmy, że to najtrudniejszy ze wszystkich produktów, ale nie na tyle, żeby nam to przeszkadzało.

Pod względem smakowym ser należy do mniej słonych, czyli jest po prostu wystarczająco słony i nie przyćmiewa smaku samego sera. Jednocześnie czujemy również przyjemny mleczny smak. Produkt miło nas zaskoczył i zajmuje od nas drugie miejsce.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1046 kJ/252 kcal
  • Tłuszcze: 20 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13 g
  • Węglowodany: 3 g, w tym cukry 3 g
  • Białka: 15,5 g
  • Sól: 3,8 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫

Ser Tami Tatrzański

  • Przybliżona cena: 2,99 euro
  • Waga: 200 gr

Wielu z Was zapewne zna słowacką markę Tami. Jej produkty mleczne nie raz podbiły nasze kubki smakowe i nie inaczej było i teraz. Ser ma zwartą konsystencję i dobrze trzyma swój kształt, ale jest też przyjemnie kremowy. Pod względem smaku nie wydaje się zbyt słony, a na pierwszy plan wysuwa się bogaty mleczny smak. Naprawdę nie mamy nic do zarzucenia temu produktowi. Choć w naszym teście jest najdroższy, to trzeba przyznać, że jest dla nas zwycięzcą pod względem smakowym.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1213 kJ/292 kcal
  • Tłuszcze: 24g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
  • Węglowodany: 3,1 g, w tym cukry 0 g
  • Białka: 16 gr
  • Sól: 3,9 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫

Ser K-Klasyczny Bałkański

  • Przybliżona cena: 1,99 euro
  • Waga: 200 gr

Na próbę wystawiamy kolejną prywatną markę K-Classic. Po degustacji porównaliśmy produkt do tego od Billy’ego. Ser jest twardy i kruchy. Mimo że ma najmniej soli ze wszystkich testowanych produktów, nam wydał się bardziej słony i znów ten słony smak zdominował smak sera i mleka. Nie miał bogatego mlecznego smaku sera marki Tami. Produkt zaliczany był do średniej kategorii cenowej, jednak za tę samą cenę można znaleźć dużo lepszy ser Balsýr.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1090 kJ/263 kcal
  • Tłuszcze: 21 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
  • Węglowodany: 0,7 g, w tym cukry 0,7 g
  • Białka: 17 gr
  • Sól: 2,9 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚪⚪⚪

Ser Grikios

  • Przybliżona cena: 2,39 euro (1,77 euro/200 g)
  • Waga: 270 gr

Marka Grikios należy do polskiego producenta. Ser ten znacząco różnił się od pozostałych konsystencją – był bardzo miękki i kremowy. Do tego stopnia, że ​​mieliśmy nadzieję, że mogliśmy go nawet rozsmarować na chlebie. Ogólnie ser nie oceniamy źle. Dzięki kremowej konsystencji dosłownie rozpływał się na języku.

Nie smakowało zbyt słono. Cenowo wypada w naszym teście jako najtańszy ser. Negatywnie oceniamy sposób pakowania, gdyż w wersji papierowej produkt naprawdę ciężko się otwierał.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 943 kJ/227 kcal
  • Tłuszcze: 18 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10 g
  • Węglowodany: 6,3 g, w tym cukry 2,8 g
  • Białka: 10 gr
  • Sól: 3,5 g

Nasza ocena

Kompozycja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚪⚪
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚪

Jak podsumowalibyśmy nasze testy słonych serów w stylu bałkańskim?

Zwycięzcą tego testu dla nas został ser słowackiego producenta Tami. Choć ma najwyższą cenę, postrzegamy go jako najlepszy pod względem smakowym. Nieco tańszy, ale wciąż bardzo dobry, jest także produkt marki Balsýr. Podobał nam się również ser marki Grikios. Nie jest to ser twardy, raczej miękki w stronę kremu, ale po prostu rozpływa się na języku. Produkty prywatnych marek Billa i K-Classic nie zrobiły na nas żadnego wrażenia. Okazało się, że są bardzo przesolone, a smak sera był mdły.


*Opinie przedstawione w powyższym teście stanowią wyłącznie subiektywną ocenę redakcji i nie podlegają współpracy handlowej. Choć staramy się uwzględnić w każdym teście jak najwięcej produktów, artykuł może nie zawierać wszystkich produktów dostępnych na rynku w momencie przeprowadzania testu. Czytelnicy mogą także wyrazić swoją opinię na temat produktów w ankiecie końcowej lub w komentarzach.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *