No bo to wciąż… cukier. Cukier jest dla Ciebie o wiele lepszy niż sztuczny słodzik. Najlepiej w ogóle nie używać cukru. Zarówno cukier, jak i sztuczne słodziki stanowią problem dla zdrowia. Ale jeśli porównamy, co jest bardziej szkodliwe dla zdrowia, okaże się, że słodziki przemysłowe są znacznie bardziej szkodliwe niż cukier.
Dlaczego słodziki przemysłowe są dla Ciebie szkodliwe? Czy istnieje wygodniejszy sposób na zaspokojenie ochoty na słodycze?
Co masz na myśli mówiąc sztuczny słodzik?
Sztuczne słodziki to związki, które mają smakować jak cukier, ale są wyjątkowo niskokaloryczne. Większość ma mniej niż trzy kalorie na łyżeczkę. Porównaj to z jedną łyżeczką cukru, która ma 16 kalorii. Często sięgają po nie osoby chore na cukrzycę, gdyż nie wpływają na poziom cukru we krwi w taki sam sposób jak cukier.
Do najczęściej produkowanych słodzików należą:
- Sacharyna
- Aspartam
- Sukraloza
Ponadto istnieje wiele alkoholi cukrowych. Należą do nich na przykład ksylitol, erytrytol, sorbitol i maltitol. Produkty te mają swoje własne problemy związane z dobrostanem. Po wejściu do przewodu pokarmowego alkohol cukrowy ulega fermentacji. Prowadzi to do powstawania gazów, co prowadzi do wzdęć, problemów, bólu i biegunki.
Nauka stojąca za sztucznymi słodzikami
Pewnie wiesz, że należy jeść cukier i słodkie przekąski pod kontrolą. Nie bez powodu znajdują się na szczycie piramidy żywieniowej, którą pokazywały ci w szkole podstawowej. Z punktu widzenia zdrowia cukier nie ma wiele do zaoferowania. Nie ma w nim żadnych składników odżywczych. Żadnych witamin. Żadnego białka. Cukier ma tę zaletę, że rozjaśnia układ nerwowy. Jedzenie cukru powoduje wypłukiwanie dopaminy z organizmu. To dobra substancja chemiczna, która powoduje przyjemność. Jest to ta sama substancja chemiczna, która jest uwalniana, gdy osoba paląca zapala się lub gdy osoba uzależniona zażywa narkotyk.
Jednak po chwili emocje opadają. A Twój mózg wysyła Ci sygnał, że potrzebuje więcej. I tak sięgasz po inne przekąski. I nie stresujesz się tym, jak bardzo.
Wpływ słodzików przemysłowych
Spożywanie sztucznych słodzików wiąże się z szeregiem innych problemów zdrowotnych:
- Waga
- Nadciśnienie
- Zaburzenia metaboliczne
- Cukrzyca typu 2
- Choroba serca
Znacznie lepszy wybór słodzików
Naturalne cukry to świetny wybór, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Ale istnieje również kilka innych, lepszych opcji, które pozwolą Ci zastąpić cukier i słodziki przemysłowe. Należy jednak pamiętać, że wszelkie słodziki należy spożywać w niewielkich ilościach.
- Czarna melasa
- Syrop klonowy
- Cukier kokosowy
- Surowy miód
- Stewia
Jak ograniczyć spożycie cukru i słodzików przemysłowych
Jeśli jesteś gotowy, aby wskoczyć na kolejkę górską związaną z cukrem, zacznij od ograniczenia niektórych pokarmów. Żywność oznaczona jako „niskokaloryczna”, „bez kalorii”, „o niskiej zawartości cukru” i „bez dodatku cukru” może zawierać ostrzeżenie, że zawiera sztuczne słodziki. Pokarmy, o których nie pomyślałbyś, że są „słodkie”, mogą w rzeczywistości zawierać dużo cukru.
- Podawanie mieszanki zielonych dressingów
- Sos do makaronu
- Ser
- Wafle
Słodycze i słodkie potrawy należy podawać tylko raz na jakiś czas. Żaden sztuczny słodzik nie sprawi, że niezdrowa żywność będzie zdrowa. Zamiana cukru na sztuczny słodzik nie przyniesie korzyści, których szukasz i może okazać się niebezpieczna dla Twojego zdrowia w dłuższej perspektywie.
Źródła informacji: health.clevelandclinic.org., dtest.cz
Zdjęcie poglądowe: Pixabay