Latem są bohaterami wielu dań tradycyjnych i nietradycyjnych jak rozpoznać dobre i duże małże kiedy jest czas na ich zakup? Dzięki tym przydatnym wskazówkom dokonasz satysfakcjonującego zakupu.
Jeśli kochasz małże i idąc do restauracji nad morzem zawsze masz okazję zaopatrzyć się w dania na ich bazie i chcesz odtworzyć przepisy w domu, koniecznie kup małże w sklepie rybnym lub w sklepie lada rybna w supermarkecie. I oto, o co możesz sobie zadać jak rozpoznać dobre i duże małże, aby dokonać najlepszego zakupu.
Poniżej wspólnie odkryjemy, jak rozpoznać, które małże najlepiej kupić.
Ogólnie małże hodowane we Włoszech są objęte kontrolą bezpieczeństwa więc jeśli chcesz być po bezpiecznej stronie, staraj się zawsze wybierać włoskie małże. Od północy do południa półwyspu znajdują się różne miejsca, w których znajdują się obiekty hodowli omułków, wśród których pamiętamy hodowle w Lagunie Weneckiej oraz w Emilia Romagna, Bellaria i Cesenatico. Są też te z La Spezii i te z Apulii, takie jak Bari, Cagnano Varano, Mattinata, Manfredonia i Taranto. Doskonałej jakości małże można znaleźć także na Sycylii i Sardynii.
Jak rozpoznać, które małże są najlepsze i największe?
Dlatego kupowanie włoskich małży jest zawsze lepsze niż produkty z zagranicy. Na rynku włoskim często pojawiają się małże z Hiszpanii czy Grecji. Dla bezpieczeństwa pamiętajmy, aby zawsze mieć przy sobie jedną małżę etykieta, na której zapisany jest obszar pochodzenia, data pakowania i partia. Znajdziesz go przymocowanego do siatkówki, w której są sprzedawane.
Zanim zabierzesz małże do domu i przygotujesz wybrane przez siebie małże, możesz przeprowadzić kilka małych testów. Aby wiedzieć, czy kupujesz małże dobrej jakości, możesz najpierw je obejrzeć. Muszą być zamknięte i nie mają żadnych dziur ani wgnieceń. Następnie możesz wykonać kolejny test praktyczny. Znaczy co nadstaw uszypotrząśnij siatkówką i posłuchaj hałasu wydawanego przez małże. Jeśli dźwięk jest pełny, oznacza to, że małże są żywe i dlatego nadają się do jedzenia.
Oczywiście tam teżZapach jest dobrym wskaźnikiem dobroci i świeżości małży. Nieprzyjemny zapach zawsze jest synonimem zepsutego produktu i nie warto go kupować. Kiedy już przyniesiesz do domu małże, które chcesz ugotować, musisz je najpierw przygotować, a dopiero potem możesz zdecydować, czy ugotować je na zimno czy na gorąco, w oparciu o swoje przepisy.
Przeczytaj także, aby uzyskać szerszy obraz informacji i szczegółów, na które warto zwrócić uwagę, aby dokonać zakupu, który określisz jako satysfakcjonujący. A jeśli chodzi o wielkość, mięczaki mogą osiągnąć nawet 15 centymetrów. Ale zwykle można znaleźć małże o średnicy od 5 do 7 cm. Należy również pamiętać, że duża muszla nie zawsze oznacza większe owoce morza.