Ciecierzycę, czyli groszek rzymski, można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. I możesz go sam wyhodować

Ciecierzyca to jedna z najwyższej jakości i najsmaczniejszych roślin strączkowych. Przypomina groszek, ale jest większy, ma barwę kremowożółtą do żółtawobrązowej i ma orzechowy smak. Ciecierzyca, zwana czasem groszkiem rzymskim, to uniwersalny składnik, z którego można przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. Ciecierzyca długo stoi w spiżarni, kosztuje kilka koron, możemy ją kupić zarówno suszoną, jak i sterylizowaną w puszce lub szklance. A jeśli o to chodzi, możemy to rozwinąć.

Największą popularnością cieszy się zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie przyrządza się z niego słynny hummus czy chrupiące klopsiki falafelowe. Ciecierzyca gotowana ma wiele zastosowań i nadaje się do sałatek, makaronów, do przygotowania gulaszu, gulaszy i zup. Kolejną zaletą ciecierzycy jest to, że można ją stosować zarówno w przepisach na słono, jak i na słodko.

Dlaczego ciecierzyca jest zdrowa?

Ciecierzyca zawiera głównie aż 50% węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym, białka (ok. 25%) i błonnika (do 20%). Ważna jest także duża ilość składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, magnezu, fosforu i żelaza) oraz witamin E, B9 (kwas foliowy), a zwłaszcza B15 (kwas pangamowy), która uznawana jest za skuteczny przeciwutleniacz, znacząco wzmacnia odporność organizmu na stres. .

Jak prawidłowo gotować ciecierzycę

  • Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ciecierzycę należy wcześniej namoczyć w wodzie przez co najmniej 8 godzin. Moczenie przyspiesza gotowanie i usuwa z ciecierzycy większość substancji powodujących nieprzyjemne wzdęcia.

  • Jeszcze lepiej jest pozwolić ciecierzycy kiełkować przez 1 do 2 dni, ponieważ w ziarnach zostaną aktywowane procesy enzymatyczne, co poprawi smak i strawność ciecierzycy podczas późniejszego gotowania.

  • Jeśli mamy problemy z wzdęciami po roślinach strączkowych, gotujemy je razem z ziołami takimi jak oregano, czy . Oprócz usuwania wzdęć, nadają potrawom niezwykły smak i aromat.

  • przynajmniej godzinę.

  • Wodę solimy zwykle w połowie czasu wrzenia, a najlepiej tuż przed końcem.

  • Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i wykorzystujemy do przyrządzania potraw jak każdą inną roślinę strączkową.

Co zrobić z ciecierzycy

Falafel

Składniki

  • 200 g suchej ciecierzycy namoczonej przez noc

  • 100 gr

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • mielony kminek

  • 1-2 jajka

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Procedura

Namoczoną ciecierzycę odcedź, nie gotuj! Mieszamy z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, solą, pieprzem i kminkiem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy, tworzymy zwartą masę (można zagęścić odrobiną mąki) i zostawiamy do stwardnienia w lodówce. Z ciasta uformuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Smażymy je na wyższej warstwie oleju na złoty kolor. Falafel podajemy z sałatką warzywną, dipem i chlebem pita lub innym ciastem. Tradycyjnym dodatkiem są pomidory, pietruszka i kasza bulgur lub kuskus, ale często podaje się je również z chlebem pita lub tortillami.

Hummus

Składniki

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki pasty tahini (pasta z surowych lub prażonych nasion sezamu)

  • sok z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz

Procedura

Ugotowaną ciecierzycę odcedź i wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać pastę tahini, oliwę i sok z cytryny do smaku, a w razie potrzeby dodać bulion z ciecierzycy. Pasta powinna być dość gładka. – zioła, chili, marchewka lub burak. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce. Hummus wykorzystamy jako pastę do pieczywa, ale także jako danie główne.

Słodkie kulki z ciecierzycy

Składniki

  • 200 g ciecierzycy ugotowanej na miękko

  • 60 g płatków owsianych

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

  • dekoracja cukiernicza

Procedura

Do wyższego pojemnika włóż ugotowaną ciecierzycę i płatki owsiane. Dodajemy płynny miód – dobrze jest wymieszać go z syropem klonowym lub innym gęstym syropem. Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj wszystko na gładką masę. Masę wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby trochę stwardniała i ułatwiło robienie kulek. Uformowane kulki (lub ewentualnie paszteciki) włóż z powrotem do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do dekoracji rozpuść lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kulki polej polewą i posyp cukrowymi dekoracjami.

Chrupiąca ciecierzyca

Składniki

  • 3-4 garści ugotowanej ciecierzycy

  • olej

  • przyprawy do smaku (np. chilli, słodka papryka, pieprz, sól)

Procedura

Ciecierzycę wymieszaj z ulubionymi przyprawami (w zależności od upodobań możemy przygotować różne mieszanki), skrop oliwą i odstaw na chwilę do zamarynowania. Marynowaną ciecierzycę rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200˚C i piec około 25 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Podczas pieczenia warto co jakiś czas potrząsnąć ciecierzycą, aby była upieczona ze wszystkich stron.

Zasady uprawy ciecierzycy

to stara roślina uprawna z ciepłych i suchych regionów Azji. Jest to jedna z najstarszych uprawianych roślin strączkowych. Ciecierzyca to jednoroczna roślina strączkowa o mocnej, nie opadającej łodydze, kwitnie na różowo. Strąk zawiera 1-2 ziarna w kolorze kremowym. Jest rośliną ciepłolubną i lubiącą suszę, rośnie w ciepłych i suchych obszarach. Wcześniej ciecierzycę uprawiano na dużą skalę na południowych Morawach.

  • Nasiona wysiewamy wczesną wiosną, od marca do początku kwietnia, bezpośrednio na grządkę na głębokość 4-7 cm. Wysiewamy je albo w rzędach oddalonych od siebie o 30–50 cm i po wzejściu rośliny sadzimy w odległości 10 cm, albo w gniazdach po dwa–trzy nasiona w klipsie 30 x 10 cm lub 45 x 15 cm.

  • Do kiełkowania wymagana jest temperatura gleby około 8-10°C.

  • Drzewo cytrynowe nie jest zbyt wymagające w stosunku do gleby, ale nadaje się na gleby lżejsze, piaszczyste lub gliniasto-piaszczyste, zaopatrzone w składniki odżywcze. Nie znosi bezpośredniego nawożenia wapniem i obornikiem.

  • W uprawie wymaga wystarczającej wilgoci podczas kiełkowania, wschodów i tworzenia strąków. Później potrzebuje większego wysuszenia, nadmiar wody może spowodować pleśń.

  • W okresie wegetacyjnym grządkę ciecierzycy należy regularnie odchwaszczać i spulchniać. Okres wegetacyjny ciecierzycy trwa około 100 dni.

  • Strąki zbieramy, gdy są żółte, ale nie pozwalamy, aby zbytnio przeschły, bo nawet po namoczeniu ciecierzyca nie będzie się dobrze gotować. Strąki nie pękają po dojrzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *