Z łatwością rozłupujesz zimowe zapasy orzechów włoskich – wystarczy jeden trik, aby pozbyć się jednocześnie ich nieprzyjemnej goryczy

Złamanie zimowego zapasu orzechów włoskich jest łatwe – dzięki małemu trikowi dzieje się to niemal automatycznie. Po prostu postaw na naprawdę prosty dip. Łuskanie orzechów włoskich metodą namaczania jest bardzo proste i łatwe. Wykonaj następujące kroki:

Jak namoczyć orzechy włoskie

Wystarczy wykonać kilka prostych kroków

  • Do miski lub pojemnika wlej tyle wody, aby całkowicie zanurzyć orzechy włoskie.
  • Do pojemnika z wodą dodaj orzechy włoskie. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone.
  • Pozostaw orzechy namoczone w miskach lub pojemnikach na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.
  • Następnie wylej wodę i opłucz orzechy czystą wodą.

Weź każdą nakrętkę i po prostu ściśnij oba końce, aż skorupa się otworzy i będziesz mógł łatwo wydrążyć rdzeń. Jeśli orzechy nie chcą łatwo pękać, możesz je pozostawić namoczone dłużej lub zjeść można pozostawić do wyschnięcia w piekarniku nastawionym na niską temperaturę na około 15 minutaby zwolnić skorupę.

Nakrętka

Zdjęcie: Pixabay

Jak przechowywać orzechy łuskane?

Zamrażarka pomoże Ci na przykład. Zamrażarka to najlepszy sposób na przechowywanie orzechów łuskanych. W szczelnych torebkach (np. z zamkiem błyskawicznym) lub innych pojemnikach orzechy mogą przetrwać w tej samej jakości nawet do 1 roku, po czym zaczynają tracić swój typowy orzechowy smak. Dlatego nie zapomnij o oznaczeniu pojemników datą zamrożenia.

A co powiesz na orzechy włoskie w puszkach?

Jeśli w lodówce lub zamrażarce nie ma miejsca, a w spiżarni nie jest zimno przez cały rok, wówczas warto sięgnąć po zwyczaje naszych babć i po prostu ugotować orzechy. Suche ziarna wsypać do słoików 1 cm poniżej krawędzi i gotować w zwykły sposób w temperaturze 85°C przez około 20 minut. Nie ucierpią i możesz je zatrzymać przynajmniej do następnego sezonu orzechowego. Ale niektóre gospodynie domowe twierdzą, że mogą trwać kilka lat. Przechowuj słoiki w ciemności i nie w nadmiernym ogniu.

Źródło: https://www.prozeny.cz/clanek/louskani-vlasskych-orechu-poradime-vam-jak-si-to-usnadnite-68189, https://sazenicka.cz/jak-louskat-orechy/, https ://magazin.recepty.cz/vlasske-orechy-sber-skladovani-loupani

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Każdy chciałby czuć się świetnie. Ja też. Staram się to robić i w moich artykułach będę Wam opowiadać ciekawe rzeczy na temat zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *